Een kijkje achter de schermen van een actuarieel traineeship: wat het werk inhoudt

Khalid Toufik 13 december 2023
Leestijd

Er zijn weinig mensen die een studie kiezen met het idee om te gaan werken in het actuariaat. Naast studenten Actuariële Wetenschappen zijn het vaak starters die een studie Econometrie of Wiskunde hebben afgerond die vervolgens kiezen voor een carrière als actuarieel specialist. Dit zijn er lang niet genoeg om aan de vraag naar deze specifieke groep finance professionals te voldoen. Onbekend maakt onbemind. Daarom is het goed om een kijkje te geven achter de schermen van actuariële traineeships die professionals de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen tot actuariële specialisten.

Wat is het actuariaat: een korte opfrisser

Het actuariaat is de kunst en wetenschap van het analyseren van financiële risico’s met behulp van wiskundige en statistische modellen. Actuarissen, actuarieel analisten en actuarieel rekenaars spelen een cruciale rol in sectoren zoals verzekeringen, pensioenen en financiën. In deze organisaties lossen ze complexe vraagstukken op en ontwikkelen ze strategieën om risico’s te beheren voor financiële instellingen. Voorbeelden daarvan zijn het waarborgen van de solvabiliteit en het effectief beheren van kapitaal, beoordelen en beheren van risico’s die verband houden met klimaatverandering en natuurrampen of het ‘langlevenrisico’ te beoordelen, wat verwijst naar de uitdaging om de financiële gevolgen van een vergrijzende bevolking te beheren.

De weg naar actuaris worden

Actuaris word je niet zomaar. Om in aanmerking te komen voor gecertificeerde titel van het Actuarieel Genootschap (actuaris AG) moet je een actuariele master voltooien, zoals de Executive Master of Actuarial Science (EMAS). Om toegang te krijgen tot die studie moet je een sterke achtergrond hebben in wiskunde, statistiek en financiën. Naast educatie en de vereiste actuarisexamens, is relevante werkervaring belangrijk. André Oosterom deed die werkervaring op bij House of Bèta en is nu actuaris bij Achmea: “Het is heel waardevol om jezelf al werkende, met de voeten in de klei, te ontwikkelen binnen het actuariaat. Die mogelijkheid bieden bijzonder weinig organisaties.”

“Het is heel waardevol om jezelf al werkende, met de voeten in de klei, te ontwikkelen binnen het actuariaat.”

André zag dertien opdrachtgevers tijdens zijn carrière bij House of Bèta: “Bij VvAA heb ik me beziggehouden met productinrichting en het hele testtraject daaromheen. Voor Syntrus Achmea ging het om conversie controles en heb ik later ook meegewerkt aan de maand- en jaarwerken, dus echt de actuariële verslaglegging. Binnen Syntrus Achmea ben ik ook doorgestroomd naar de actuarieel advies-afdeling. In die rol kijk je meer vooruit. Hoe gaan we de premiestelling veranderen? Moeten we iets aan onze actuariële grondslagen doen? Dat soort vraagstukken. Dan zit je weer iets dichter op de besluitvorming. Bij Mercer en later bij het pensioenfonds van IBM kreeg ik te maken met de boekhoudkundige standaarden voor jaarverslagen, IFRS en FAS. Dan kijk je op de balans van de werkgever hoe bijvoorbeeld de pensioenverplichtingen gewaardeerd moeten worden.”

Traineeship als route naar het actuariaat

Die noodzaak van relevante werkervaring maakt een traineeship Actuarieel Specialist een populair pad voor ambiërend actuarissen. Zeker als je al over een mooi diploma van een bèta-studie beschikt. Een actuariële traineeship biedt die mogelijkheid om praktische ervaring op te doen, inzicht te krijgen in de dagelijkse werkzaamheden en je vaardigheden aan te scherpen onder begeleiding van ervaren professionals. Actuarieel talent Kevin Lumaye Schuld vertelde ons over de start van zijn traineeship: “In mijn eerste jaar heb ik Actuarieel Rekenen doorlopen, waarbij we iedere woensdagavond les kregen volgens een bepaalde module. Wat een topavonden! Voor de les samen eten en daarna de boeken in. Het is een soort verlenging van je studententijd. Leren met collega’s en tegelijkertijd werken, een perfecte combinatie.”

“Voor de les samen eten en daarna de boeken in. Het is een soort verlenging van je studententijd. Leren met collega’s en tegelijkertijd werken, een perfecte combinatie.”

Thematische diepgang in het actuariaat

Actuarissen hebben een breed scala aan specialisaties om uit te kiezen. Daarin biedt vooral het type organisatie en de aard van de dienstverlening de variatie in specialisatiemogelijkheden.

De uitdagingen die een aanbieder van levensverzekeringen tegenkomt zullen bijvoorbeeld verschillen van sommige vraagstukken bij een schadeverzekeraar, een pensioenfonds, of ziektekostenverzekeraar. Maar ook het thema Enterprise Risk Management en het reilen en zeilen binnen een investeringsmaatschappij bieden mogelijkheden voor een actuarieel talent dat zich wil vastbijten in complexe financiële materie. De alom aanwezigheid van data, statistieken en groeiende behoefte van organisaties om te anticiperen op ontwikkelingen maken de kennis en vaardigheden van actuariële professionals eigenlijk onmisbaar binnen elke organisatie die internationaal opereert en vermogen beheert namens een groepen mensen.

Actuarieel traineeship biedt directe startmogelijkheden

Actuaris worden is een zaak van lange adem. Maar met een actuarieel traineeship open je de deur naar een wereld vol mogelijkheden. Met tussenstappen als actuarieel rekenaar en actuarieel analist is ook de titel van actuaris AG een mogelijkheid.

Vacature traineeship Actuarieel: solliciteer nu!

Als starter of als analytisch talent die affiniteit heeft met wiskunde, statistiek of financiën kun je bij House of Bèta direct aan de bak. In een traineeship, via Switch Career (omscholen) of Next Career (specialiseren).

 

Stijn Lubben

Wil jij ook werken in de wereld van IT?

“TIJDENS MIJN TRAINEESHIP BUSINESS IT HEB IK ONTDEKT HOE BINNEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES EN AFDELINGEN KLANTDATA EN BEDRIJFSPROCESSEN GEBRUIKT EN VERBETERD WORDEN.”

 

Deel dit blog