Collega’s vertellen: Koos van Driel

Tycho Spanjer 31 maart 2023
Leestijd

Koos, hoe lang ben jij al HoB’er?

Ik ben in 2011 begonnen, toen nog bij Talent&Pro. Sinds de oprichting van House of Bèta in 2019 ben ik ook Principal bij House of Bèta. Mijn sollicitatie was bij de toenmalige business unit Actuarieel, op het traineeship Actuarieel Rekenaar. Er lag een programma van vijf jaar voor me klaar, inclusief opleidingstraject. Dat traject was in samenwerking met het Actuarieel Instituut samengesteld en toen ook echt uniek, ook binnen onze eigen organisatie. De bedoeling was dat je na die vijf jaar uitstroomde. Die periode is later uitgebreid. Inmiddels werk ik hier alweer twaalf jaar.

In hoeverre houd jij je twaalf jaar later nog bezig met actuariële vraagstukken?

De laatste zes jaar heb ik me meer richting de IT ontwikkeld en ben ik meer actief geweest als ontwikkelaar. Maar die actuariële kennis is een groot voordeel in mijn werkzaamheden als developer. Ik zie dat collega’s vaak uitstekende programmeurs zijn, maar de nodige actuariële kennis missen. Dat maakt het interpreteren van data soms lastig. Als ik de producten aan ze uitleg kunnen ze daarmee door. Voor die vertaling van producten naar functionaliteiten binnen applicaties waarmee wij en klanten werken komt mijn actuariële achtergrond uitstekend van pas.

Als we in het kader van IFRS (International Financial Reporting Standards, red.) de winst moeten berekenen voor een verzekeraar dan werken we met data die heel erg binnen die context met ons gedeeld is. Als het bijvoorbeeld gaat over de premie van autoverzekeringen, dan moet je weten dat er bepaalde stromen en eigenschappen bij de data horen. Je moet meer zijn dan een pure IT’er om die data correct te verwerken in je berekeningen. Dus zelfs als ontwikkelaar ben ik bezig met actuariële vak.

Klinkt complex. Welke opdracht heb jij als het meest uitdagend ervaren in al die jaren bij House of Bèta?

De moeilijkste opdracht voor mij was de opdracht van scrum master bij een grote opdrachtgever. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de financiële gezondheid van organisaties via het toezichtraamwerk Solvency II. Bij deze opdracht moest ik in de rol van scrum master een team helpen om de deadlines voor de verslaglegging te halen. Hierbij was ook nog sprake van enorme tijdsdruk. We moesten dus sneller en efficiënter werken om aan de verslagleggingseisen te voldoen.

Het was leuk om te doen, maar ik ben meer van de inhoud. Dus daar lag een flinke uitdaging voor me. Een scrum master faciliteert, zodat anderen hun werk kunnen doen. Ik moest meetings organiseren, de leiding nemen en het team op een andere manier bij de hand nemen. Als je dat als scrum master niet doet, gebeurt er namelijk niets. Dat betekende onder andere dat ik de druk moest opvoeren binnen het team.

“Ik weet nog dat ik de eerste keer dat ik voor een groep moest spreken slecht sliep. Nu geef ik lessen voor de opleiding Actuarieel Rekenen. Soms moet je gewoon dingen doen die je niet gemakkelijk af gaan.”

Dat was ver van wat bij me past, maar ik ben er wel beter van geworden als professional. Ik weet nog dat ik de eerste keer dat ik voor een groep moest spreken slecht sliep. Nu geef ik lessen voor de opleiding Actuarieel Rekenen. Soms moet je gewoon dingen doen die je niet gemakkelijk af gaan. Inmiddels ben ik weer meer inhoudelijk bezig, en heb ik de rol van ontwikkelaar binnen een scrum team. Het is goed om het werk binnen zo’n scrumteam te hebben ervaren vanuit het perspectief van de scrum master. Ik ben er ook een betere ontwikkelaar door geworden.

Hoe ervaar jij het doen van verschillende opdrachten in deze fase van je carrière?

Momenteel zit ik al vier jaar op dezelfde opdracht als developer bij Nationale-Nederlanden. Ik “jobhop” dus wat minder. Dat komt ook een beetje door de aard van het project. Nationale-Nederlanden wil me graag behouden, maar ik vind het stiekem nog steeds lekker om regelmatig van opdracht te wisselen. Ik heb gemerkt dat de structuur na een tijdje wegvalt als je te lang op dezelfde plek blijft zitten. In het begin is je opdracht heel helder gedefinieerd. Naarmate je ergens langer zit wordt het doel minder scherp. Bovendien leer je zoveel in de eerste maanden van een nieuwe opdracht. Je komt in een nieuw team of op een nieuwe afdeling terecht. Die groei gaat zoveel harder dan wanneer je ergens al vier jaar zit.

In al jouw jaren bij House of Bèta heb je je ook laten bijscholen. Welke training of opleiding vond je jet meest uitdagend?

Ik heb een hele uitdagende SAS-training gedaan. SAS is software waarmee je data kunt analyseren en rapporteren. Je kunt je database bijvoorbeeld op SAS laten draaien. Daaromheen heeft SAS allerlei applicaties gebouwd waarmee je de data mooi kunt visualiseren. Het is dus een echt een data-analyse tool.

“Als je drie programmeertalen beheerst dan is die vierde niet meer zo spannend.“

De training was interessant, maar ook uitermate intensief. Intensiever nog dan de actuariële opleidingen die je kunt doen bij House of Bèta. Drie hele dagen achter elkaar zit je daarvoor op het hoofdkantoor van SAS. De programmeertaal SAS gebruik ik momenteel niet zelf, de techniek wel. Die is over het algemeen identiek. Als je drie programmeertalen beheerst dan is die vierde niet meer zo spannend.

Wat is jouw grootste kracht als professional?

Ik ben iemand die dingen beter maakt. Automatiseren, teams beter en slimmer helpen werken dan ze deden. Daarmee probeer ik bij opdrachtgevers het verschil te maken. Ik ben niet de beste programmeur en niet de beste actuaris. Maar er zijn weinig mensen die zowel de business bij onze klanten goed kennen én over kennis van data en development beschikken. Dat is best bijzonder. Zo hebben we er binnen House of Bèta meer van rondlopen natuurlijk, maar daarbuiten zie je die niet veel.

Op welke prestatie als Principal en Specialist bij House of Bèta ben je het trotst?

Als het gaat om persoonlijke ontwikkeling dan ben ik trots op de stap die ik heb gemaakt om voor de klas te staan voor de opleiding Actuarieel Rekenaar. Het is ontzettend mooi om kennis over te dragen aan een groep jonge ambitieuze collega’s.

Vraag je naar mijn mooiste prestatie in het werkveld dan kies ik voor mijn opdracht bij Nationale-Nederlanden. Ik heb voor die opdrachtgever een test tool gemaakt die nu in productie gaat. Simpel gezegd is het zo dat medewerkers die zich bezighouden met de berekening van de verwachte winst voor heel NN een applicatie gebruiken om die berekeningen te maken. Mijn test tool controleert de uitkomsten, maakt het mogelijk om tien jaar in de toekomst te gaan rekenen en stelt ons in staat om gaten in de productieketen te vullen. Het tooltje gaat dus jaren gebruikt worden. Als een opdracht afloopt wil je altijd iets duurzaams achterlaten. Dat is hiermee zeker gelukt.

“Als een opdracht afloopt wil je altijd iets duurzaams achterlaten. Dat is hiermee zeker gelukt.”

Eigenlijk is er best veel waar ik trots op ben. Mijn tienjarig jubileum vieren was gaaf, maar ook van elke pubquiz eindoverwinning heb ik genoten.

Tot slot, wat betekent het voor jou om Principal te zijn?

Zojuist gaf ik aan dat je als specialist altijd iets duurzaams wilt achterlaten bij een opdrachtgever. Dat is natuurlijk ook zo voor je eigen werkgever. Principal zijn bij House of Bèta stelt me daartoe in staat. Je bent, zeker als Principal, betrokken bij opleidingen, bij opdrachten en bij uitjes. Je werkt nauwer samen met het kantoorteam. Dat betekent ook dat je meer kunt bijdragen aan de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Bijvoorbeeld door een stukje kennisoverdracht. Als specialist bij House of Bèta breng je daarnaast veel tijd door bij opdrachtgevers. Soms is dat met een team specialisten van House of Bèta, andere keren is dat niet zo. Dan is het fijn dat je onderdeel bent van een hechte groep Principals waar je jezelf ook aan kunt optrekken.

Ook werken bij House of Bèta?

Bekijk dan onze traineeships of schrijf je in voor onze talentpool voor studenten.

Koos van Driel

GEÏNTERESSEERD IN EEN CARRIÈRE ALS Developer?

Treed dan in de voetsporen van HoB’ers als Koos van Driel en solliciteer op het traineeship Actuarieel Specialist!

Deel dit blog