Socioloog, sportfanaat, data-analist, tuinier en klusser. Tum is van vele markten thuis. Met zijn nieuwsgierige aard, leergierigheid en behoefte aan afwisseling voelt hij zich als consultant bij House of Bèta helemaal op zijn plek. In dit gesprek vertelt hij over zijn route van horecaondernemer naar data-analist, zijn leerervaringen bij Mercedes-Benz en hoe hij zijn werk-privébalans bewust vormgeeft.
Hi Tum, kan je jezelf eens voorstellen?
“Ik ben Tum, 29 jaar en woon in Tilburg. Ik ben afgestudeerd socioloog aan de Universiteit van Tilburg en daarvoor deed ik een bachelor in conceptontwikkeling. Mijn loopbaan begon in de horeca, waar ik ook als zelfstandig ondernemer werkte. Toch bleef ik zoeken naar de juiste vervolgstap. Tijdens mijn studie ontdekte ik mijn talent voor statistiek en dat leidde me richting data-analyse. In mijn vrije tijd ben ik altijd in beweging: squash, hockey, fietsen, zwemmen, fitness, snowboarden… Ik kan niet te lang hetzelfde doen. Daarnaast klus ik graag en vind ik tuinieren ontspannend. Die balans tussen actie en rust is voor mij belangrijk.”
Hoe ziet jouw week eruit?
“Ik volg het traineeship tot data-analist en werk als consultant voor de unit Energy and Public van House of Bèta. Mijn opdracht is bij Mercedes-Benz, waar ik een accountmanager ondersteun voor klanten zoals het Ministerie van Defensie en de brandweer. Ik regel het hele traject van voertuigbestelling tot aflevering en facturatie. Daarnaast help ik met de implementatie van Power BI, iets wat ik tijdens mijn traineeship heb geleerd. Een week bestaat uit operationeel werk, maar ook ruimte om te ontwikkelen, met veel schakelmomenten. Ik probeer thuiswerkdagen te plannen voor focuswerk, en kantoorwerkdagen in Utrecht gebruik ik juist voor interactie met collega’s.”
Wat was voor jou het meest spannende of uitdagende moment?
“Mijn eerste opdracht liep niet zoals gehoopt, het was veel bulkwerk en het kostte me veel energie. Toch wilde ik het koste wat kost tot een succes maken. Toen het voortijdig stopte, was dat confronterend. Maar achteraf gezien opende het juist de deur naar mijn huidige plek bij Mercedes-Benz. Dankzij de begeleiding van mijn peoplemanager leerde ik reflecteren: niet focussen op externe factoren, maar kijken naar wat ík eraan heb gedaan en wat ik eruit meeneem.”
“Als je aangeeft waar je naar op zoek bent, liggen de kansen voor het oprapen.”
Wat inspireert jou om telkens weer nieuwe dingen uit te proberen bij de opdrachtgevers?
“Ik ben van nature nieuwsgierig en wil veel leren. Als ik iets eenmaal beheers, kijk ik al naar de volgende stap. Die drang herken ik ook in mijn sportgedrag: steeds nieuwe uitdagingen aangaan. Elke opdracht zie ik als kans om vaardigheden op te doen en uit te bouwen. Bij House of Bèta krijg je veel ruimte, zolang je zelf aangeeft wat je wil.”
Hoe heb je je de afgelopen tijd het snelst zien ontwikkelen in je rol?
“De grootste groei zit voor mij in Power BI en Excel. Bij Mercedes-Benz begon ik met simpele spreadsheets, maar al snel kon ik datasets koppelen en datamodellen bouwen. Ook op persoonlijk vlak heb ik groei doorgemaakt: door de YODA-training (netwerken) leerde ik makkelijker gesprekken aangaan met collega’s bij Mercedes-Benz. Die soft skills hebben mijn werkplezier en effectiviteit vergroot, maar heeft ook op persoonlijk vlak veel geboden.”
Wat is volgens jou het geheim om in korte tijd veel te leren en te groeien in je werk?
“Voor mij is dat een combinatie van nieuwsgierigheid, openstaan voor feedback en actief zoeken naar uitdagingen. Je moet jezelf durven uitdagen en uitspreken. Binnen House of Bèta wordt daar ook ruimte voor gemaakt. Zolang je zelf het initiatief neemt, zijn er altijd kansen om te groeien.”
Wat is het meest waardevolle inzicht dat je recent hebt opgedaan?
“Tijdens mijn jaarevaluatie kwam het thema vitaliteit naar voren. Ik dacht altijd: ik sport en eet gezond, dus dat zit wel goed. Maar vitaliteit is breder: sociaal, mentaal, emotioneel. Ik heb geleerd om ook rust en alleen zijn te waarderen en bewust balans te zoeken. Sinds ik bij Mercedes-Benz echt op mijn plek zit, merk ik dat ik beter in m’n vel zit en mijn ‘rugzak’ lichter voelt.”
Wat geeft jou de meeste energie tijdens een werkdag/week?
“Professioneel krijg ik energie van de dagen op kantoor in Utrecht, juist de gesprekken met T&P en HoB-collega’s, het delen van ervaringen. Privé kijk ik uit naar mijn zwemtrainingen en bootcamps. Die afwisseling houdt me scherp. Op drukke dagen plan ik bewust momenten in waarop ik kan opladen, door juist interactie op te zoeken of juist even de rust te pakken.”
Wat doe jij om de juiste balans te vinden tussen hard werken, jezelf blijven ontwikkelen en met een positieve energie je dag/week te beleven?
“Ik plan bewust: op kantoordagen haal ik energie uit sociale interactie, op thuiswerkdagen richt ik me op concentratie en output. Soms lunch ik met iedereen, soms even alleen, afhankelijk van m’n energie. Die flexibiliteit helpt me om in balans te blijven. En uiteindelijk levert het me altijd meer energie op dan het kost.”