Incompany trainingen uitgelicht: Actuarieel Rekenen

Werksessie op kantoor
Tycho Spanjer 15 oktober 2020
Leestijd

Afstuderen aan een hogeschool of universiteit blijkt anno 2020 geen garantie voor een succesvolle carrière. Moordende concurrentie en een mismatch tussen de verwachtingen van starters en werkgevers zijn de grootste boosdoeners. Wat kun je hieraan doen als starter en, net zo belangrijk, wat kun je hieraan doen als werkgever? Als detacheringsspecialist en opleider van bèta-professionals hebben wij daar wel ideeën over. Nils Kampers is Principal Consultant Actuarieel en verzorgt incompany-trainingen voor ons traineeship Actuarieel Rekenaar. In deze blog vertelt hij je alles over de inhoud van de opleiding Actuarieel Rekenen.


De opleiding Actuarieel Rekenen: een uitstekende basis voor een carrière als actuarieel professional

Bij House of Bèta vinden we het belangrijk dat de kwaliteiten van onze specialisten goed aansluiten op de behoefte van onze opdrachtgevers. Dat doen we door al onze data-, IT- en actuarieel specialisten van een sterke theoretische basis te voorzien, die aansluit op de praktijk bij onze opdrachtgevers. Als detacheerder en opleider van technisch talent ondersteunt HoB deze professionals met een krachtig opleidingsaanbod. Een goed voorbeeld daarvan is de opleiding Actuarieel Rekenaar. Deze verzorgen wij in samenwerking met onze partners van het Actuarieel Genootschap & Actuarieel Instituut.

Opleiding Actuarieel rekenen: Wat ga je leren?

Een wiskundige of technische opleiding maakt je uitermate geschikt voor een carrière in het actuariaat. De verzekeringswiskunde, zoals dit vakgebied ook wel wordt genoemd, is echter wel een vak apart. De opleiding Actuarieel Rekenen is daarom zelfs voor starters met een bèta-achtergrond geen overbodige luxe. In deze opleiding leren we je de basisvaardigheden die nodig zijn om als actuarieel rekenaar aan de slag te kunnen bij grote verzekeraars en pensioenfondsen. De opleiding Actuarieel Rekenen duurt een jaar en bestaat uit vier modules. Deze modules behandelen allemaal een specifiek vakgebied binnen het actuariële werkveld – levensverzekeringen, pensioenen, risk management en schadeverzekeringen – en worden ieder afgesloten met een examencasus.

Actuarieel Waarderen Leven

Dit is de eerste module waar je binnen de opleiding mee aan de slag gaat. Het doel is dat je vertrouwd raakt met actuariële begrippen, de verschillende rekentechnieken die in de praktijk gebruikt worden en de symbolen waarmee je gaat werken als actuarieel professional. Daarnaast ga je de eerste actuariële berekeningen uitvoeren. Dit doe je in Excel voor levensverzekeringen op een en twee levens. Nog geen held in Excel? Of denk je de applicatie tijdens je studie al uitgespeeld te hebben? Tijdens deze module ga je toch nog veel nieuwe praktische toepassingen ontdekken, gebruikmakend van diverse financiële en demografische variabelen. Aan de hand van bijvoorbeeld marktrentes en geprognotiseerde sterftekansen leer je de waarde bepalen van de genoemde levensverzekeringen. Klinkt ingewikkeld, voor de echte bèta is het te doen.

Actuarieel Waarderen Pensioenen

Deze module richt zich op de elementaire theorie en rekenvaardigheden van het pensioenactuariaat. De nadruk ligt op het praktisch leren waarderen van pensioenvoorzieningen, uitgaande van onderliggende verwachte kasstromen. Daarbij houd je ook rekening met zaken als actuele eisen ten aanzien van marktwaardering en regelgeving. Altijd al willen weten hoe ons pensioenstelsel in elkaar steekt en hoe premies en uitkeringen berekend worden? Tijdens deze module neem je een diepe duik in de cijfermatige kant van ons pensioenstelsel, de financiële markten en de effecten die beide hebben op de individuele en collectieve oudedagvoorziening van werknemers in Nederland.

Introductie Risk Management

Deze module biedt een introductie in risicomanagement binnen de financiële en meer specifiek de actuariële wereld. Je ontdekt hoe bedrijven risico’s analyseren, hoe ze met de bevindingen omgaan en hoe je slim kunt inspelen op mogelijke scenario’s in de toekomst. In de lessen staat daarom ook het nieuws centraal. Je hebt tijdens deze module veel interactie met medestudenten. Actualiteiten, een open blik en waardering voor de inzichten van mede-riskprofessionals zijn namelijk belangrijke principes van goed risicomanagement!

Actuarieel Waarderen Non Life

De module Non Life bestaat uit twee elementen: statistiek en verzekeringen. Je gaat aan de slag met vraagstukken en casussen op het gebied van claims, voorzieningen, risicopremies en verdelingen. Daarbij ontwikkel je jouw kennis van statistiek verder en pas je die kennis toe op de beginselen van de schadeverzekeringen. Naast alle rekenkundig relevante verzekeringskennis, ben je hierna ook op de hoogte van de diverse relevante berekeningsmethodieken. Je weet welke rol stochastische variabelen, waarschijnlijkheidswetten, steekproeven en hypotheses spelen binnen het financiële plaatje van een grote verzekeraar.

Hoe gaan de lessen (tijdens corona)?

Elk van bovenstaande modules duurt ongeveer 10 weken, met in elke week een avondtraining en zelfstudietijd. De lessen worden gegeven door de Principal Consultants van House Of Bèta, die stuk voor stuk jarenlange ervaring hebben in het geven van actuariële trainingen aan nieuwe collega’s. Hun combinatie van theoretische kennis, jarenlange praktijkervaring en House of Bèta-DNA maken de opleiding de ideale opstapje naar een carrière als actuarieel professional. Met deze manier van kennisoverdracht- en ontwikkeling binnen onze organisatie onderscheiden we ons als opleider en detacheerder van hoogopgeleid actuarieel talent. De lessen voor de opleiding Actuarieel Rekenen worden digitaal en/of incompany verzorgd, afhankelijk van de laatste richtlijnen en mogelijkheden.

Ook werken én studeren voor een carrière als actuarieel professional?

Na het afronden van deze modules beschik je over een goede basis om als actuarieel professional aan de slag te gaan in het actuariële werkveld. Een goed vervolg geven aan de opleiding Actuarieel Rekenen is mogelijk met de post-bachelor Actuarieel Analist. Om actuaris te worden kun je, eveneens via House of Bèta, kiezen voor de pre-master en Executive Master of Actuarial Science. Geïnteresseerd in een carrière als actuaris? Treed dan in de voetsporen van HoB’ers als Peter Peereboom en solliciteer op het traineeship Actuarieel Specialist!

Meer weten?

Als Principal Consultant Actuarieel bij House of Bèta werk ik voor opdrachtgevers zoals a.s.r. en ABN AMRO Verzekeringen aan actuariële vraagstukken. Onder andere op het gebied van product pricing, -ontwikkeling, -conversie en IRFS17. Daarnaast verzorg ik als docent incompany actuariële cursussen en coördineer ik de opleiding Actuarieel Rekenen. Wil je meer weten over werken bij House of Bèta of heb je binnen jouw organisatie behoefte aan enthousiaste en deskundige actuarieel professionals? Neem dan contact op!

Nils Kampers | Principal Actuarieel Consultant | nils.kampers@houseofbeta.nl | 0610224040

Helen van der Weij

Account Manager

BENIEUWD WAT HOUSE OF BÈTA NOG MEER TE BIEDEN HEEFT?

Naast traineeship Actuarieel Specialist biedt House of Bèta allerlei andere data gerelateerde traineeships en vacatures aan. Bekijk de vacaturepagina of solliciteer direct hieronder voor een open sollicitatie!

Deel dit blog