Arnout van den Top over zijn opdracht bij Deloitte

Tycho Spanjer 29 december 2020
Leestijd

Als ik aan een nieuwe opdracht begin, probeer ik altijd te kijken wat de doorgroeimogelijkheden binnen die opdracht zijn. Vaak word je voor een specifieke taak of positie gevraagd binnen een project of opdracht, maar mijn ervaring leert dat als je goed laat zien wat je in huis hebt, de mogelijkheden naar een nieuwe rol (en dus een extra boost in je ontwikkeling) vanzelf komen. Zo ging het ook bij mijn meest recente opdracht binnen Deloitte, waar ik in januari 2018 begon.

Laagdrempelige start: binnenkomen als tester

Ik kwam binnen als medewerker binnen het testteam van een rentederivatenproject. In opdracht van een grote bank werken we daar aan de compensatieregeling voor afnemers van een financieel product voor zakelijke klanten. Dat betekende informatie verzamelen en op basis daarvan berekeningen maken voor de individuele compensaties richting klanten. Als tester starten was prima, omdat ik me op deze manier de inhoud, bijzonderheden en bestaande processen binnen het project snel eigen kon maken. Na een aantal maanden gaf ik bij mijn leidinggevende aan dat ik graag wat meer verantwoordelijkheden zou willen hebben. In de huidige functie was ik inmiddels wel uitgeleerd. Omdat mijn leidinggevende ook erg tevreden over mij was, bleek dit mogelijk. Ik werd beloond met een rol als teamleider van het testteam.

Team lead testteam: ontwikkelen als leider

Het team bestond op dat moment uit 4 mensen. Als teamleider was ik verantwoordelijk voor onder andere het begeleiden, coachen en beoordelen van de teamleden. Ook droeg ik zorg voor het uitzetten van de lijnen, stemde ik onze werkzaamheden af met de andere teams en was ik verantwoordelijk voor de monitoring van de voortgang van onze activiteiten. Daarnaast kwamen er veel ad-hoc werkzaamheden bij voor mij. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik de eerste maand best overweldigd was door wat er allemaal op mij af kwam. Waar ik eerst een paar mailtjes per dag kreeg, die echt voor mij waren bedoeld, kreeg ik ineens bijna honderd berichten per dag. Als teamleider moet je van veel dingen op de hoogte zijn en staan de dagen vaak volgepland met meetings. Behalve de coördinatie van taken met andere teams, had ik ook veel contactmomenten met collega’s uit het buitenland. Deze opdracht bij Deloitte had namelijk een internationaal karakter. Best spannend, maar tegelijkertijd ontzettend leerzaam.

Uitbreiding taken en verantwoordelijkheden

Een aantal maanden later werd mijn team samengevoegd met een ander team. Dit betekende een verdubbeling van het aantal collega’s dat ik aanstuurde. Dit voelde als een grote promotie, ook omdat het takenpakket van het team enorm werd uitgebreid. Dat betekende nu nog meer verantwoordelijkheid, grotere internationale vergaderingen voorzitten, en veel sparren met externe stakeholders. Ook dit was in het begin enorm uitdagend, maar door het gewoon te doen leer je ontzettend veel. Wat ik erg mooi vond om te zien, is dat ik taken die ik aanvankelijk spannend vond, na een paar maanden zonder problemen oppakte.

Lead by example: leren delegeren en coachen

Op dat moment ontwikkel je ook het vertrouwen om taken te delegeren. Weten wat nodig is voor een taak, hoe je deze uitvoert en waar je op moet letten geeft je het vertrouwen om werkzaamheden over te dragen aan een teamlid. Zodat deze dezelfde ontwikkeling in kennis en vaardigheden kan ervaren. Op deze opdracht heb ik dan ook geleerd te leiden door het goede voorbeeld te geven. Naast duidelijker kunnen verwoorden wat je verwachtingen zijn als je een deel van je eigen takenpakket delegeert, kon ik me ook uitstekend verplaatsen in hun situatie en problemen waar ze tegenaan konden lopen bij de uitvoering. Als je dan teamleden ziet opbloeien wanneer ze met succes een taak van je overnemen, dat geeft enorm veel voldoening.

House of Bèta formule voor ontwikkeling

Uiteindelijk ben ik ruim anderhalf jaar teamleider geweest op dit project bij Deloitte. Ik heb met ontzettend veel mensen, processen en problemen te maken gehad. Nooit had ik kunnen denken dat ik als actuarieel specialist in korte tijd zoveel stappen had kunnen maken op zowel inhoud als leiderschap. Mijn People Manager bij House of Bèta heeft mij hier erg bij geholpen met haar coaching. Ik ben ervan overtuigd dat ik met haar hulp, de gave organisaties waar ik via House of Bèta kan werken en mijn drive om mezelf steeds opnieuw te bewijzen als actuarieel specialist dit soort stappen blijf maken de komende jaren. Onlangs rondde ik via House of Bèta de opleiding tot Actuarieel Analist aan het Actuarieel Instituut af. De House of Bèta-formule van opdrachten, coaching en opleidingen haalt absoluut het beste in me naar boven.

Arnout van den Top werkt sinds oktober 2014 bij Talent&Pro-onderdeel House of Bèta. Namens House of Bèta werkte hij eerder bij opdrachtgevers als Zwitserleven, a.s.r., en TKP op diverse pensioenopdrachten en migratieprojecten. Naast zijn actuariële kennis is Arnout van den Top met Lean Green Belt en Agile Scrum thuis in project- en procesmanagement. Ook is hij gecertificeerd Actuarieel Rekenaar en Actuarieel Analist.

Arnout van den Top

Team Lead Methodology & Testing

Geïnteresseerd in een carrière als actuaris?

Treed dan in de voetsporen van HoB’ers als Arnout van den Top en solliciteer op het traineeship Actuarieel Specialist!

Deel dit blog