#Interview | Toekomstig actuaris aan het woord: Meet Peter Peereboom!

House of Bèta Opleidingen actuariaatPremies berekenen voor verzekeringsproducten en financiële risico’s inschatten aan de hand van data en statistieken. Het is nogal een verantwoordelijkheid, eentje die alleen wordt toevertrouwd aan de knapste koppen onder ons. Om actuaris te worden moet je dan ook nogal een whizzkid zijn. En een opleidingstraject afleggen waar je u tegen zegt. Al staan ze bij de UvA en het Actuarieel Instituut erop dat je gewoon ‘je’ zegt. Dat beweert Peter Peereboom in ieder geval, en hij kan het weten. Want na een studie Econometrie kwam hij in dienst bij Talent&Pro. En nu maakt dochterlabel House of Bèta het mogelijk dat hij de opleiding tot actuaris heeft kunnen doen. Het echt zware werk, dat deed Peter toch zelf. Meet Pete!

Naam: Peter Peereboom
Ook wel bekend als: Pubquiz Peter
Huidig opdrachtgever: Deloitte
Project: Rentederivaten
Sterke punten: Snel nieuwe zaken leren en oppikken
Ontwikkelpunten: Netwerken

Opleiding pre-House of Bèta

  • Bachelor Econometrics and Operations Research
  • Master of Science Econometrics, Operations Research & Actuarial Studies

Kennisopleidingen en vaardigheidstrainingen bij House of Bèta:

  • Actuarieel Rekenaar
  • Wft Basis
  • Wft Vermogen
  • Personal Development
  • Personal Performance 1 en 2
  • SAS Base Programming
  • Amsterdam Executive Master in Actuarial Science EMAS
  • Postmaster Actuarial Practice Cycle

Hoi Peter, indrukwekkend lijstje opleidingen! Waarom het actuariële werkveld?

Ik heb altijd een sterke voorliefde gehad voor statistieken. Data verzamelen, berekeningen maken, nadenken over de implicaties van statistieken en al die informatie praktisch toepasbaar maken. Wist je bijvoorbeeld dat er enorm veel variabelen zijn die invloed hebben op de hoogte van jouw verzekeringspremies, waaronder sterftecijfers. De juiste informatie verzamelen en handige rekenmodellen ontwerpen is precies wat je doet als actuaris. Daarmee bezig zijn vind ik gaaf.

Je hebt de studie Econometrie afgerond aan de Universiteit van Groningen. Wat voor toegevoegde waarde had House of Bèta dan nog voor jou als (startend) professional?

Met een papiertje alleen ben je er nog niet. Bij House of Bèta kon ik met een kwantitatief academische opleiding al werkend kijken naar de verdere mogelijkheden binnen de wereld van data en IT. Vooral de combinatie van werken en studeren is daarin echt van toegevoegde waarde geweest. Om op een bepaald niveau te komen als actuarieel professional heb je én actuele kennis nodig, én relevante werkervaring. Met een van de twee kom je er misschien uiteindelijk wel, alleen kom je er nu veel sneller.

Welke rol heeft de Academy van House of Bèta daarin gespeeld?

Het is fijn om bij je werkgever een team te hebben dat alleen bezig is met jouw bijscholing. De Academy is er als aanspreekpunt voor verschillende zaken, van inschrijving en het bestellen van studiematerialen tot het afhandelen van de studiekosten. Op die manier kun jij je volledig focussen op de inhoudelijke kant van de opleidingen.

Hoe heeft werken bij House of Bèta jouw leercurve beïnvloedt?

Een van mijn sterke punten is sowieso dat ik mezelf vrij makkelijk nieuwe dingen aanleer. Maar mijn ervaring is dat de synthese van praktijk en studie ervoor zorgen dat je zaken nog sneller oppakt. In het eerste jaar van mijn opleiding heb ik bijvoorbeeld samengewerkt met veel actuariële collega’s van ons zusterbedrijf Triple A, waar ik een tijdje op opdracht heb gezeten. Tijdens de postmaster Actuarial Practice Cycle kon ik daarnaast ook nog eens samenwerken aan praktijkopdrachten met veel professionals van andere bedrijven. Ook van hun inzichten leer je weer. Kennis komt zo op verschillende manieren bij je binnen. Dat maakt het studeren leuker en de ervaring leerzamer.

Wat hebben de collega’s binnen House of Bèta betekend om jou van trainee naar actuaris te helpen groeien?

Op verschillende momenten heb verschillende collega’s een rol gespeeld. Zo kon ik bijvoorbeeld bij de Principals binnen onze Actuariële unit vooraf hun ervaringen opvragen over de master. Mijn People Manager Frouke Verburg heeft me dan weer gaandeweg door de lastige momenten van het schrijven van een scriptie geloodst met goede adviezen. Al heb je het eerder gedaan, het schrijven van een scriptie blijft toch een pittige aangelegenheid, vooral als je daarnaast fulltime werkt. Mede dankzij de tips van mijn People Manager hield ik genoeg tijd voor mezelf over en heb ik toch mijn scriptie af kunnen ronden.

Wat was eigenlijk het onderwerp van je scriptie? Je hebt iets met cryptocurrency gedaan, niet?

Klopt. Ik heb voor Grain, een bedrijf dat medewerkers in de toekomst wil gaan uitbetalen in cryptocurrency, een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dat idee. Dan gaat het dus niet om uitzoeken hoeveel medewerkers daadwerkelijk weten wat cryptocurrency is, maar bijvoorbeeld het berekenen van de kapitaalbuffers die nodig zijn om zo’n vorm van beloning in te voeren. Voor mijn scriptie heb ik goede hulp gehad van de Principals binnen House of Bèta, met name Niels Keizer en Pieter Katerberg. Pieter heeft me geholpen aan mijn scriptiebegeleider en beiden hebben ze meegedacht in mijn onderwerpkeuze.

 

Je gaf aan dat die scriptie vrij pittig was. Op welk moment heb je besloten dat je toch die tweede master Actuariële Wetenschappen wilde gaan doen? 

Eigenlijk al bij de start van mijn Traineeship Actuarieel Rekenaar. Ik had toen al besloten om all the way te gaan. En dus ook de AEMAS, de Amsterdam Executive Master of Actuarial Science, te doen. Door dat vroeg aan te geven bij mijn People Manager konden we meteen goed een toekomstplan uitstippelen. Gelukkige hoefde ik vanwege mijn vooropleiding maar weinig vakken uit de pre-master te volgen. Het feit dat je bij House of Bèta kan aangeven welke opleiding je wilt doen, en dan ook echt gestimuleerd wordt om verder te studeren in de richting die je interessant vindt is uniek.

“Het feit dat je bij House of Bèta kan aangeven welke opleiding je wilt doen, en dan ook echt gestimuleerd wordt om verder te studeren in de richting die je interessant vindt is uniek.”

Hoe zag het complete opleidingstraject tot actuaris binnen House of Bèta eruit voor jou?

Ik ben het traineeship gestart met de opleiding tot Actuarieel Rekenen aan het Actuarieel Instituut. Daarna heb ik de pre-master AEMAS gedaan. Dankzij de vrijstellingen kon ik vrijwel direct ook beginnen aan de AEMAS aan de Amsterdam Business School van de Uva. Die master bestaat uit negen vakken en heb ik gecombineerd met de postmaster Actuarial Practice Cycle (APC). Bij de AEMAS krijg je te maken met actuariële thema’s als financiële wiskunde, risicomanagement en verzekeringsrecht. Tijdens de APC leer je die theoretische kennis ook toepassen bij actuele casussen. Je volgt vakken als Productontwikkeling, Insurance Analytics en Solvency II, je woont gastcolleges van ervaren professionals bij die zelf als actuaris werken en je gaat aan de slag met diverse opdrachten.

 Geef eens een voorbeeldje van zo’n opdracht?

Eentje die me te binnen schiet is dat we een productvoorstel voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering mochten maken. Het gaat dan niet zozeer om de juridische of polistechnische kant van het product, maar om het inschatten van de financiële risico’s. Denk daarbij aan berekeningen waarmee je bepaalt wat die verzekering moet kosten en wat vergelijkbare producten op de markt doen. je schetst het financiële kader waarin de aanbieder het verzekeringsproduct op de markt kan brengen zonder failliet te gaan binnen een jaar.

Welk profijt heb je, nu de opleiding tot Actuaris erop zit, van het traject dat je hebt afgelegd?

Allereerst heeft het me veel nieuwe kennis opgeleverd. Het afronden van de opleiding maakt het daarnaast makkelijker om op bepaalde opdrachten binnen te komen in detacheringsland. Het juiste papiertje blijft daarin toch enorm belangrijk. Bijkomend voordeel is dat het niveau van opdrachten leuker en uitdagender wordt voor mij. Om op dat niveau te komen heb je de juiste kennis en scholing gewoon nodig.

Welk profijt hebben klanten van House of Bèta van het feit dat jij je op opleidingsvlak zo hebt ontwikkeld?

De combinatie van opleidingen en werkervaring maakt dat je een bepaalde verscheidenheid in denken ontwikkelt. Je past je sneller en makkelijker aan aan de klantvraag, omdat je veel knelpunten en vraagstukken al eens eerder bent tegengekomen, in de boeken, tijdens colleges en opdrachten of bij een andere klant. Het feit dat je op verschillende plekken hebt meegedraaid in het proces als actuarieel professional maakt dat je veel meer kunt betekenen voor een opdrachtgever.


Ook solliciteren voor een van onze traineeships?

Heeft Peter jou geïnspireerd om ook te komen werken en studeren bij House of Bèta? Kies een van onze ontwikkelprogramma’s voor bèta-talent en solliciteer:

Contact

Meer weten over onze organisatie, traineeships of diensten? Wij vertellen er graag meer over.

Stel je vraag

+31 (0)88 − 17 01 480

info@houseofbeta.nl
Utrecht Euclideslaan 2
3584 BN Utrecht
Delft Olof Palmestraat 14-18
(unit 4-5)
2616 LR Delft