Wat begon als een voorzichtige start bij Talent&Pro is uitgegroeid tot een verhaal van persoonlijke ontwikkeling, professionele groei en het vinden van balans. Martijn, inmiddels vijf jaar werkzaam bij House of Bèta en momenteel actief binnen het Product Data Management Team van Unilever, laat zien wat er mogelijk is als je uitdagingen met open vizier aangaat. In dit interview vertelt hij openhartig over zijn zoektocht naar meer zelfvertrouwen, zijn ervaring met een intense stilte-retraite in Azië, én hoe hij werk, sport en festivals weet te combineren met het behouden van mentale balans.
Hi Martijn, kun je jezelf eens voorstellen?
Ik ben Martijn Schippers. Ik kom uit Oud-Beijerland, waar ik ben geboren en opgegroeid. Inmiddels woon ik al vijf jaar op mezelf in Oud-Beijerland. Daarvoor heb ik twee jaar in Rotterdam gewoond. Na die twee jaar in Rotterdam besloot ik terug te verhuizen naar Oud-Beijerland. Ik miste mijn vriendengroep en alles wat ik daar had achtergelaten.
Sporten is een van mijn grootste hobby’s. Ik ga graag naar de sportschool en probeer dat zo vaak mogelijk te doen. De laatste tijd wordt dat wat lastiger, want mijn agenda raakt steeds voller. Naast sporten haal ik veel plezier uit tijd doorbrengen met vrienden. Oud-Beijerland heeft nog steeds die fijne ons-kent-ons sfeer, ook al groeit het flink. Omdat ik daar bijna mijn hele leven heb gewoond, heb ik er een grote vriendenkring opgebouwd.
Daarnaast ga ik graag naar festivals, vooral hardstyle festivals. Hoe actiever, hoe beter. Het leuke aan hardstyle vind ik de energie in de muziek, de nostalgie omdat ik er mee ben opgegroeid en dat ik de passie voor de muziek met vrienden, familie en ook vreemden die ik op de festivals tegenkom kan delen. Ik heb vrienden die andere vergelijkbare stijlen leuk vinden, zoals uptempo en hardtechno, en soms ga ik voor de afwisseling met hen mee naar dat soort feesten. Het enige nadeel is dat die hobby wel een aanslag op je portemonnee kan zijn, dus keuzes maken hoort erbij.
Je werkt nu als Data Analist, kan je daar iets meer over vertellen?
Ik werk nu vijf jaar bij House of Bèta. Op dit moment zit ik op opdracht bij Unilever, waar ik deel uitmaak van het Product Data Management Team als Data Analist. Dat team bestaat uit ongeveer veertien mensen. Onze focus ligt op het beheren en verbeteren van de kwaliteit van de productdata. Denk hierbij aan alle gegevens die op een verpakking staan, zoals de ingrediëntenlijst, het gewicht en logistieke of gevaarlijke-goederendata. Daarnaast zijn er ook veel velden die niet op de verpakking staan, zoals interne codes en andere technische specificaties. In totaal gaat het om zo’n 120 velden per product, en Unilever heeft natuurlijk een enorme hoeveelheid producten. Alles bij elkaar vormt dat een gigantische database die wij onderhouden.
Je zou verwachten dat alles wat op de verpakking staat ook netjes digitaal in het systeem is ingevoerd, maar dat is niet altijd het geval. Ons werk draait erom te zorgen dat de digitale data volledig en correct doorstroomt naar de retailers zoals Kruidvat en Albert Heijn. Onder andere marketing richt zich op de verpakking zelf, en wij zorgen ervoor dat de data in het systeem compleet is, voldoet aan de regelgeving en tijdig wordt aangeleverd bij retailers. De retailers gebruiken onze data dan weer voor hun webshops en eigen logistieke processen.
Binnen ons team hebben we de portfolio’s verdeeld over vier coördinatoren. Daarnaast werken we met enkele collega’s op Europees niveau, en er is een leadmanager die de projecten coördineert. Een groot deel van ons werk is gericht op nieuwe productlanceringen. Zo is er onlangs een nieuw product op de markt gekomen; wasparfum van Robijn. Het was onze taak om ervoor te zorgen dat alle data van dat product, van ingrediënten tot logistieke informatie, volledig en correct in het systeem stond voor de lancering. Dat zijn de leukere projecten als Data Analist!
Ik vind het leuk om te werken aan dit soort nieuwe projecten. Natuurlijk brengen ze uitdagingen met zich mee, maar dat maakt het juist interessant. Naast nieuwe projecten kijken we ook naar oude data: waarom bepaalde velden niet kloppen of waarom problemen zijn blijven bestaan. Op basis van die inzichten proberen we structurele oplossingen te bedenken, bijvoorbeeld door datastromen zoveel mogelijk te automatiseren. Idealiter wordt alle data direct uit betrouwbare bronnen gekoppeld, zodat handmatig werk tot een minimum wordt beperkt.
“Ons uiteindelijke doel is dat de datakwaliteit altijd 100% correct is en op tijd bij de retailer wordt aangeleverd.”
Wat mijn rol extra uitdagend maakt, is dat ik binnenkort de taken van twee collega’s overneem die vertrekken vanwege een reorganisatie. Ik word momenteel ingewerkt en zal hun rollen moeten combineren. Dat betekent dat ik efficiënter en slimmer moet werken, en verder automatiseren is daarbij essentieel. Het is een flinke uitdaging, maar ik heb er veel zin in. De komende zeven maanden ga ik hiermee aan de slag om alles soepel te laten verlopen.
Wat was voor jou het meest uitdagendste moment binnen bij House of Bèta?
Mijn meest spannende en uitdagende moment bij Talent&Pro was zeker mijn mediorpresentatie. Daar keek ik enorm tegenop, vooral omdat het een directe weerspiegeling was van mijn persoonlijke groei. Ik ben ooit bij Talent&Pro begonnen als een vrij introvert en terughoudend persoon, met vooral moeite op sociaal vlak. Ik hield me vaak op de achtergrond en zocht veiligheid binnen bestaande groepen. Over mezelf zeggen dat ik ergens goed in was? Dat vond ik lastig. Ik zocht altijd goedkeuring van anderen.
Om medior te worden, moet je echter volledig achter je eigen kunnen staan. Je moet het initiatief nemen, zelfverzekerd zijn en je presentatie bij de juiste mensen plannen. Niemand vertelt je dat je er klaar voor bent. Je moet dat zelf bepalen én verdedigen. Die stap was voor mij enorm, want jarenlang twijfelde ik of ik wel goed genoeg was.
Eind vorig jaar besloot ik om radicaal uit mijn comfortzone te stappen. Ik boekte een soloreis naar Singapore en Maleisië, terwijl ik nog nooit eerder alleen of zo ver van huis was geweest. Tijdens die reis volgde ik een intensieve 10-daagse meditatiecursus: 10 uur per dag in volledige stilte mediteren. Alles, telefoon, boeken, schrijven, praten en zelfs oogcontact was verboden. Het was een zware, maar unieke ervaring.
Die combinatie van zelfstandig reizen, mezelf redden in een vreemde omgeving en de confrontatie met mezelf in stilte gaf me een andere mindset. Toen ik terugkwam, voelde ik me sterker en meer in balans. Dat zelfvertrouwen vertaalde zich direct naar mijn werk en hielp me enorm bij mijn mediorpresentatie.
Ik ben trots op de groei die ik heb doorgemaakt. Die 10-daagse stilte was een keerpunt, al blijft het in het dagelijks leven een uitdaging om dat gevoel vast te houden. Twee uur per dag mediteren is bijvoorbeeld lastig vol te houden naast werk en andere verplichtingen. Toch heeft die ervaring me geleerd om meer vertrouwen te hebben in mezelf en mijn eigen keuzes, iets waar ik dagelijks de vruchten van pluk.
Welke grote ontwikkeling heb je doorgemaakt?
Een grote ontwikkeling die ik naast mijn carrière heb doorgemaakt, was mijn groei in zelfvertrouwen en het loslaten van de druk om alles perfect te doen. Toen ik net begon bij Talent&Pro, was ik vrij introvert en hield ik me vaak op de achtergrond. Ik wilde niet opvallen en had moeite om trots te zijn op mijn prestaties. Er was altijd een gevoel van prestatiedruk, alles moest in één keer goed gaan en ik was constant bezig met het behalen van successen die vooral aanvoelden als het overwinnen van hindernissen.
Die prestatiedruk werkte deels motiverend, maar kwam ook voort uit angst om niet goed genoeg te zijn of beoordeeld te worden. Daardoor voelde ik niet altijd trots op mijn behaalde doelen, omdat het meer voelde als het doorlopen van een volgende hoepel.
Sinds mijn reis en het positief afronden van mijn mediorpresentatie ben ik gegroeid in het vertrouwen in mijn eigen keuzes. Ik zie mezelf nu als iemand die uitdagingen niet uit de weg gaat, maar deze ook niet meer angst gedreven aangaat. In plaats van perfectie na te streven om anderen tevreden te stellen, probeer ik het beste uit mezelf te halen op een positieve manier.
Deze groei vertaalt zich ook naar mijn werk. Als medior krijg ik meer verantwoordelijkheden en kansen om starters te begeleiden en hen te inspireren met mijn eigen verhaal. Dat voelt als een mooie bevestiging van mijn ontwikkeling en een motivatie om verder te blijven groeien.
Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?
De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over mezelf en mijn ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel. Het was een proces dat niet van de ene op de andere dag gebeurde, maar geleidelijk aan. Wat mij onderscheidt, is dat ik uitdagingen nooit uit de weg ga. Het is niet altijd zo dat ik ze bewust opzoek, maar als ze op mijn pad komen, pak ik ze met beide handen aan. In het begin was dat soms overweldigend. Ik herinner me hoe ik als net-afgestudeerde bij House of Bèta binnenkwam, met het gevoel tussen allemaal slimme koppen te staan. Het bekende ‘imposter syndrome’ stak zijn kop op; ik wilde bewijzen dat ik erbij hoorde en alles perfect doen.
Die prestatiedruk gaf me lange tijd motivatie, maar het had ook een keerzijde. Het was angst gedreven, een constante drang om aan verwachtingen te voldoen en niet op te vallen door fouten. Het zorgde ervoor dat ik successen niet echt als een overwinning voelde. Het was meer alsof ik steeds weer door een hoepel sprong, zonder dat het voldoening gaf.
De afgelopen twee jaar is dat veranderd. Ik ben kritischer naar mezelf gaan kijken, maar op een gezonde manier. Ik heb geleerd trots te zijn op wat ik bereik. Sinds ik medior ben geworden, word ik vaker betrokken bij starterslunches en andere activiteiten. Ik krijg meer kansen om mijn ervaring te delen en anderen te helpen. Dat geeft voldoening. Het heeft me doen inzien dat mijn verhaal waarde heeft, en dat transparantie en eerlijkheid daarin belangrijk zijn.
Hoe zorg je voor een goede werkweek?
Tegelijkertijd werk ik nog steeds aan mijn balans tussen werk en privé. Mijn vriendengroep is gegroeid, ik heb meer contacten binnen House of Bèta, en familie is belangrijker voor me geworden. Maar dat betekent ook dat ik keuzes moet maken. Sporten en festivals blijven vaste onderdelen van mijn leven, maar ik merk dat ik ook steeds vaker tijd voor mezelf nodig heb.
Deze zomer heb ik het leren balanceren echt op de proef gesteld. Ik ging van festival naar festival, inclusief een paar weekendfestivals. Dat gaf me energie op de korte termijn, maar ik realiseerde me achteraf dat het niet hetzelfde is als écht opladen. Toen ik na maanden van drukte op vakantie naar Curaçao ging, voelde ik pas hoeveel ik dat nodig had. Het was een les: soms moet je echt even weg om je batterij volledig op te laden.
Het blijft een zoektocht, maar ik ben blij met de groei die ik heb doorgemaakt. Ik probeer nu gemotiveerd te blijven vanuit een positieve instelling, in plaats van de druk om perfect te moeten zijn. Het is nog een werk in uitvoering, maar het voelt goed om op een gezonde manier vooruit te gaan.
Wil je ook een mooie carrière als beginnend Data Analist? Ga op zoek naar een traineeship dat bij jou past!