Bèta’s in Beeld: Cindy de Groot over haar traineeship IT zonder vooropleiding IT!

Met Bèta’s in Beeld lichten we de verschillende vakgebieden uit waarbinnen jij je kunt ontwikkelen bij House of Bèta. Onze eigen specialisten vertellen over hun opleidingsachtergrond, ervaringen, opleidingstraject en werkzaamheden bij onze opdrachtgevers. Neem een kijkje in de carrière van onze professionals! Vandaag interviewen we Cindy de Groot. Zij maakte na haar letterenstudie de overstap naar een IT-traineeship. Ontdek hoe zij deze stap heeft ervaren!


Omscholen naar de IT. Business IT specialist Cindy de Groot deelt haar ervaringen

Welke studie heb jij gedaan?

Ik heb Duitse Taal en Cultuur gestudeerd aan de Universiteit Leiden. In 2018 ben ik mijn traineeship bij House of Bèta gestart om me om te scholen richting de IT.

Wat was je eerste opdracht binnen het traineeship Business IT?

Mijn eerste opdracht was op de BPO-vestiging van ons moederbedrijf Talent&Pro. Op de BPO-afdeling, kort voor Business Process Outsourcing, voeren professionals van Talent&Pro en House of Bèta projecten en processen uit voor opdrachtgevers. In dit geval ging het om een project dat we beheren voor Iptiq. Ik werkte in een team dat de polisadministratie van deze levens- en zorgverzekeraar in beheer heeft. Ik kwam in een zelfsturend team terecht van een project dat toen nog in de kinderschoenen stond. De overdracht van de administratie had inmiddels plaatsgevonden, maar nog niet alle processen waren formeel vastgelegd. Hoewel de administratie mijn primaire taak was, heb ik mij ook veel beziggehouden met het standaardiseren en optimaliseren van processen.

Hoe heeft je eerste opdracht bijgedragen aan je langetermijnambities?

Een van de diensten die we opdrachtgevers bieden is procesoptimalisatie, naast de inhoudelijke financiële kennis die veel van onze specialisten bezitten als onderdeel van Talent&Pro. Voor dit project heb ik de bestaande processen in kaart gebracht, werkinstructies opgesteld voor het team en daarvoor veel geschakeld met stakeholders. Zo heb ik in de eerste vier maanden van mijn traineeship op een verzekeringsopdracht toch veel geleerd over de business IT-vraagstukken waarin ik me wil specialiseren. In kaart brengen en optimaliseren van bedrijfs- en werkprocessen vormt vaak een belangrijk onderdeel van de toepassing van slimme data- en IT-oplossingen.

Hoe bevalt je huidige opdracht?

Op dit moment zit ik op mijn vierde opdracht, bij Credit Agricole Consumer Finance Nederland. Ik werk daar in een combinatierol van business analist en project consultant, zoals mijn manager dat zo mooi noemt. Bij deze opdracht bevind ik mezelf echt op het snijpunt van business en IT. Feitelijk houd ik me bezig met zowel het mede-ontwerpen als implementeren van verschillende rekentools. Het is een hele mooie en dynamische rol. Ik ben zowel analytisch bezig als communicatief. Het ene moment ben ik met een data-analist in gesprek over de opbouw van de tool, het volgende moment zit ik om de tafel met iemand van het programmamanagement om de wensen vanuit de business te bespreken. Later op de dag ben ik bezig met proces- en of projectborging. Deze opdracht is een hele mooie aanvulling op mijn reeds opgedane kennis en ervaring bij House of Bèta. Ik merk dat ik heel goed kan werken in de dynamiek van een projectomgeving en dat ik mezelf goed ontwikkel op zowel analytisch vlak als in de vaardigheden die nodig zijn voor goed stakeholdermanagement.

“Het ene moment ben ik met een data-analist in gesprek over de opbouw van de tool, het volgende moment zit ik om de tafel met iemand van het programmamanagement om de wensen vanuit de business te bespreken. Later op de dag ben ik bezig met proces- en of projectborging. Deze opdracht is een hele mooie aanvulling op mijn reeds opgedane kennis en ervaring bij House of Bèta.”

In welke richting wil jij je nog verder ontwikkelen?

Tijdens mijn traineeship heb ik ervaring mogen opdoen met business IT-thema’s als procesmanagement, projectmanagement en data-analyse. De komende tijd wil ik mij verder specialiseren in projectmanagement, bijvoorbeeld via een datamigratieproject. Fusies en organisatieveranderingen binnen het bedrijfsleven brengen vaak systeemmigraties en complexe werkzaamheden met zich mee, zoals de conversie van verzekeringsportefeuilles. Hoe zorg je dat de data die organisatie X bezit past in het systeem van partij Y? Daar zijn developers bij betrokken, data analisten, eindgebruikers, product owners, noem ze maar op. Zo’n project vraagt om nauwkeurigheid, goed project- en procesmanagement en heldere communicatie tussen verschillende teams. Het lijkt me enorm interessant om daar vanuit mijn kwaliteiten en ervaringen in eerdere opdrachten een belangrijke bijdrage aan te leveren.

Welke opleidingen heb jij gevolgd bij House of Bèta die jouw ontwikkeling mogelijk maken?

Sinds mijn start bij House of Bèta in 2018 heb ik al een stuk of dertien opleidingen gedaan, waaronder TMap® Suite Test Engineer, IREB® Foundation, BISL®, ITIL® Foundation, Database Fundamentals en Access 2013. Projectmanagementopleidingen als IPMA-D en PRINCE2® Foundation helpen me projecten succesvol af te ronden en meer uit een projectteam te halen. Met een Lean Six Sigma Green Belt-certificering en Agile Scrum-trainingen heb je als business IT-specialist aantoonbare kennis van procesoptimalisatie en ben je aantrekkelijker voor opdrachtgevers die meer uit een team of project willen halen. Als business IT-specialist is het bovendien ook handig om kennis te hebben van tools, applicaties en technieken waar IT’ers en dataspecialisten mee werken. Vandaar mijn keuze voor opleidingen als DevOps, BISL®, ITIL® en Access. Op de planning staan opleidingen als Querying SQL, Data Modelleren, Management Development en de vervolgcursus Prince2 Practitioner.

Welke data- en IT-hack wil jij trainees meegeven die zich willen omscholen naar de (business) IT?

Om te beginnen, word zo snel mogelijk Microsoft Excel-specialist. Ga een online cursus volgen of koop een informatief boek over deze applicatie, maar zorg er in ieder geval voor dat je de materie gaat beheersen. Vaak is Excelkennis je ingang om verder te komen bij business IT-vraagstukken of gerelateerde tools en applicaties. Ook mijn huidige rol heb ik kunnen verwerven dankzij mijn kennis van Excel. Het is een goede manier om te ontdekken hoe je informatie slimmer kunt organiseren en verwerken. Daarnaast wil ik meegeven dat het als business IT-specialist belangrijk is om altijd vanuit de klant te blijven denken en continu te toetsen of je de wensen scherp hebt. Je kunt een hele goede en ingewikkelde tool ontwikkelen, die duizend dingen makkelijker maakt, maar als deze niet dat ene doet wat de eindgebruiker wil heb je er nog niets aan.

Omscholen en direct werken in de IT?

Solliciteer dan op het traineeship IT zonder vooropleiding in IT!

Contact

Meer weten over onze organisatie, traineeships of diensten? Wij vertellen er graag meer over.

Stel je vraag

+31 (0)88 − 17 01 480

info@houseofbeta.nl
Utrecht Euclideslaan 2
3584 BN Utrecht
Delft Olof Palmestraat 14-18
(unit 4-5)
2616 LR Delft