#Blog | Het traineeship Business IT: werken bij de Rabobank, Allianz en KPMG

Oliver San Jose Oliver San Jose is trainee Business IT bij House of Bèta. In twee jaar tijd heeft hij bij vier verschillende organisaties werkervaring opgedaan. Bij de Rabobank, als Adviseur Dagelijkse Bankzaken. Bij Redmore, als projectmedewerker hersteladvies. Voor pensioenuitvoerder MN werkte Oliver op de afdeling Klantinformatie en voor zijn meest recente klus werd hij door Allianz ingehuurd als contractbeheerder. Next up: KPMG!

Kiezen voor een carrière in IT

Na een opleiding European Studies en uiteenlopende parttime functies met weinig toekomstperspectief was het een collega die Oliver wees op het belang van ontwikkeling: “Oliver, ga niet voor nog een baan met een doodlopend einde; kies voor een carrière en vakgebied waarin je je kunt ontwikkelen.” De tip werd dankbaar aangenomen, het rekenwerk snel gedaan. “Ik was er zeker van dat de IT een branche is met toekomstperspectief en kwam destijds via een uitzendbureau in contact met Talent&Pro. Tijdens het sollicitatiegesprek met Unit Manager Marcel Oliemans wist ik dat de unit Business IT mijn nieuwe thuis was. Inmiddels zit ik twee jaar bij de organisatie, heb ik verschillende opdrachten gedaan en vooral geleerd dat de weg naar een carrière in IT er een vol verrassingen en leermomenten is.”

Wat leer je tijdens een traineeship?

Een van die leermomenten voor Oliver was de ontdekking dat je IT alleen goed kunt toepassen als je de business kent. Het traineeship betekende namelijk kennismaken met verschillende organisaties en bekend raken met verschillende operationele werkzaamheden en processen. Volgens Oliver betekent vaardig worden in Business IT dan ook vooral leren van de oplossingen die er al zijn. “Ervaren hoe processen bij klanten in elkaar steken heeft me de nodige inzichten gegeven, die ik tijdens mijn opleiding European Studies natuurlijk niet meteen meekreeg.”

Het voordeel van detachering voor een starter

Het voordeel als trainee Business IT bij House of Bèta is dat je meerdere organisaties uitgebreid leert kennen. Met ook voor Oliver soms verrassende uitkomsten: “Voordat ik bij House of Bèta begon wist ik bijvoorbeeld vrij weinig van pensioenen. Tijdens mijn opdrachten bij MN en Allianz kwam hier snel verandering in. Ik begon met simpele werkzaamheden als mutaties doorvoeren en ging al snel klanten en tussenpersonen telefonisch verder helpen. Verder hield ik mij Allianz voornamelijk bezig met de individuele waarde-overdrachten van pensioendeelnemers.”

Efficiënt leren werken: simpel en complex combineren

Bij een waarde-overdracht draagt de deelnemer zijn opgebouwde pensioen over naar een ander pensioenfonds of -verzekeraar. Dat kan een soepel proces zijn, als er bijvoorbeeld maar twee organisaties betrokken zijn. Maar bij deelnemers met verschillende werkgevers is de overgang complexer. Rappels versturen na het verstrijken van termijnen, de tussenpersoon up-to-date houden en ervoor zorgen dat je de deelnemer zoveel mogelijk ontzorgt. Daar komt af en toe het nodige speurwerk bij kijken. Volgens Oliver alleen maar fijn, omdat het doorspitten van complexe dossiers hem juist aanspreekt. “Het was vooral een uitdaging om het speurwerk; de inkomende telefoontjes en verzoeken van collega’s met elkaar te combineren. Dit zorgde daarentegen wel voor veel afwisseling in mijn dagelijkse werkzaamheden en dat vind ik persoonlijk wel prettig.”

De assertiviteitstraining van House of Bèta

Oliver ontdekte op opdracht ook dat extra bijdragen op de werkplek niet altijd alleen een kwestie is van willen en kunnen, maar vaak ook van opzoeken. “Ik merkte bij mijn vorige opdrachtgevers dat ik iets te vaak een afwachtende houding aannam. Mijn meest recente opdracht bij Allianz startte ik dan ook met het voornemen om meer te doen met mijn Excel-vaardigheden. De assertiviteitstraining die ik als onderdeel van het traineeship bij House of Bèta kreeg heeft me hier de juiste handvatten voor gegeven.” Een gesprek met zijn manager bij de koffie-automaat bood een mooie ingang. “Voor ik het wist werd ik door verschillende collega’s benaderd voor Excel-klussen.”

Excelvaardigheden ontwikkelen

Een van die Excel-klussen betrof het ombouwen van een bestaande planningstool voor zijn eigen afdeling. “Hoe het voorheen ging was dat de behandelverzoeken van pensioendeelnemers per dag vrij willekeurig door de planner werden verdeeld onder de collega’s. Ik heb toen een bestaande Excel-tool van een andere afdeling omgebouwd en op maat gemaakt voor mijn afdeling. Met deze planningstool kan zowel de planner, als mijn collega’s de dagelijkse werkzaamheden eenvoudiger onder elkaar verdelen en knelpunten sneller signaleren.”

Werken bij de Big Five via House of Bèta!

Oliver houdt mede dankzij de fijne samenwerking met de collega’s goede herinneringen over aan zijn opdracht bij Allianz, maar is ook blij met zijn volgende stap: data entry-medewerker bij KPMG. “Met het Contract Lifecycle Management System (CLMS) voorziet KPMG haar klanten van een stukje web-based software waarmee het contractbeheer optimaal afgestemd kan worden binnen een organisatie. Ik mag mij onder andere bezig gaan houden met het overzetten van bestaande contract-templates naar die CLMS-software. Een mooie uitdaging, en ik ben enorm benieuwd wat deze opdracht mij nog meer te bieden heeft!”

Begin joúw traineeship in de IT bij House of Bèta!

Ben jij ook recent afgestudeerd, en kies je net als Oliver voor een carrière met toekomstperspectief? Bekijk dan de verschillende IT-traineeships bij House of Bèta. Come join our community!

Contact

Meer weten over onze organisatie, traineeships of diensten? Wij vertellen er graag meer over.

Stel je vraag

+31 (0)88 − 17 01 480

info@houseofbeta.nl
Utrecht Euclideslaan 2
3584 BN Utrecht
Delft Olof Palmestraat 14-18
(unit 4-5)
2616 LR Delft