Afgestudeerd en aan het werk?

House of beta table
Tycho Spanjer 27 mei 2019
Leestijd

Als je afstudeert is de kans groot dat je in je zoektocht naar een eerste baan tientallen traineeships tegenkomt. De talentprogramma’s schieten namelijk nog steeds als paddenstoelen uit de grond. Dat heeft twee oorzaken: werkgevers zijn tevreden over het talent dat ze met deze vacatures voor starters binnenhalen. En twee, starters vinden het traineeship met al haar voordelen nog steeds heel aantrekkelijk. In deze blog duiken we in het fenomeen traineeships: wat is het, wat schuift het en waarom zou je er als starter op de arbeidsmarkt aan moeten beginnen?


De betekenis van traineeship

Een traineeship is een ontwikkeltraject dat organisaties aanbieden aan pas afgestudeerd talent. In een traineeship treed je doorgaans in dienst van die werkgever, en word je ontwikkeling richting een bepaald specialisme ondersteund. Doorgaans heeft een traineeship een duidelijk programma met een vaste einddatum. Je doet verschillende opdrachten of projecten en volgt bijpassende opleidingen. Vrijwel alle traineeships zijn betaald en betreffen een fulltime dienstverband. Toets je ‘traineeship vertaling’ in bij Google, dan krijg je soms als resultaat ‘stage’. Dat kan misleidend zijn, traineeships verschillen namelijk niet fundamenteel van andere startersfuncties. Er is een minimale diploma-eis, anders dan bij een stage die je altijd tijdens je studie doet. Meer dan een stagevergoeding zit er dan vaak niet in.

Wat is het traineeship salaris?

Qua uren en salaris verschillen een traineeship en andere banen voor starters niet echt van elkaar. Het salaris ligt vaak ergens tussen de €1800 en €2500, afhankelijk van de sector en het opleidingsniveau. Als startend data- of IT-specialist bij House of Bèta kun je rekenen op een salaris van €2.763,-. Ons flexibele mobiliteitsbeleid maakt het ook mogelijk om een lease-auto te bestellen, een OV-jaarkaart te nemen of gebruik te maken van een fietsplan. Door het hybride werken bij veel van onze opdrachtgevers bieden we daarnaast de mogelijkheid om tussentijds van vervoersoplossing te switchen.

Wat is het verschil tussen een traineeship en een reguliere baan voor starters?

Het voornaamste verschil tussen een traineeship en een reguliere startersbaan zit hem voornamelijk in de intentie. Solliciteer je op een reguliere baan, dan word je primair aangenomen voor die functie. Solliciteer je op een traineeship, dan hebben werkgevers de intentie om je verder op te leiden en ontwikkelen voor zwaardere functies met meer verantwoordelijkheid. Dat is ook de reden dat wij zijn opgericht: carrièrekansen bieden aan hoogopgeleid bèta-talent, dat talent verder ontwikkelen én onze opdrachtgevers helpen met hun uitdagingen door de inzet van onze professionals. Een win-win dus. Immers, a happy employee makes a happy customer!

Hoelang duurt een traineeship?

Traineeships zijn er in verschillende soorten en maten. Sommigen duren een jaar, andere weer twee. Soms is er helemaal geen sprake van een concreet eindpunt. Wat ook wel logisch is, omdat je in principe wordt opgeleid om binnen een organisatie te blijven werken. Traineeships en een tweede baan gaan dan naadloos in elkaar over. Over het algemeen bieden traineeships een mooie bestemming aan twee typen afgestudeerden. De starter die weet welke baan hij of zij wil, en een traineeship gebruikt als opstapje om daar te komen. Of de starter die afgestudeerd is en nog geen duidelijk beeld heeft van zijn verdere carrière. Traineeships zijn er dus om je te specialiseren of juist te oriënteren. Binnen de meeste organisaties vallen beide prima te combineren.

Traineeships hbo en wo: welke opties zijn er?

Traineeships zijn er niet alleen in verschillende soorten en maten. Je komt ze ook in vrijwel alle sectoren tegen. Traineeships hbo en wo zijn er bijvoorbeeld in de volgende vormen: IT traineeships, traineeships finance, management traineeships, marketing traineeships, technische traineeships of traineeships bij de overheid. En dan zijn er nog die traineeships bij House of Bèta waar starters zich bijvoorbeeld kunnen ontwikkelen tot data-scientist, data-analist, actuaris, riskmanager, business analist, tester… The list goes on and on. Als starter krijg je een uitgebreid menu; het is aan jou om de gerechten te kiezen waardoor je elke dag voldaan en tevreden je laptop dicht klapt.

Een keuze maken: herken de beste traineeships?

Weten wat een traineeship is, is één ding. Een waardevol en nuttig traineeship herkennen is natuurlijk nog een stuk belangrijker. Wat je absoluut niet wilt is starten in een baan waar je niet het gevoel hebt te groeien. Wat je wel wilt is een baan waarin jouw ontwikkeling voorop staat. Een baan met een goede balans tussen zelfstandigheid, begeleiding en groeimogelijkheden. Waarin je op eigen tempo kunt ‘leren werken’ en waarin jouw werkgever continu meedenkt in het vinden van jouw volgende professionele uitdaging. Een goed traineeprogramma snapt ook dat jij mogelijk nog niet alle vaardigheden hebt die passen bij jouw ambitie. Daarom heeft een goed traineeprogramma ruimte voor opleidingen en vaardigheidstrainingen die jou beter maken in wat je doet, of jou helpen bepalen wat je wilt. House of Bèta werkt met een heilige drie-eenheid van diversiteit in opdrachten, uitgebreide opleidingsmogelijkheden en coaching van een eigen People Manager.

Start een traineeship bij House of Bèta!

Bekijk de IT traineeships bij House of Bèta en ervaar het zelf!

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

INTERESSE IN EEN TRAINEESHIP BIJ HOUSE OF BÈTA?

Bekijk alle traineeships of solliciteer direct hieronder voor een open sollicitatie!

Deel dit blog