Stage of traineeship: dit is jouw gids naar een goede carrièrestart

Business it aan het werk
Khalid Toufik 6 maart 2024
Leestijd

Het mooie aan de IT is dat de meest succesvolle techies geen stage hebben hoeven lopen om succesvol te worden. Noch Mark Zuckerberg, noch Steve Jobs, noch Bill Gates rondden hun studie af voordat ze de wereld met hun creaties op de kop zetten. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Voor veel quants, en zeker ook voor de laatbloeiers die een carrièreswitch naar de IT willen maken, is een relevant diploma, stage-ervaring en een traineeship IT nog altijd de beste manier om van een interessante hobby een gewenste carrière te maken. In deze blog nemen we je mee in de waarde van een stage en van een traineeship voor IT-talent. Een gids die je bij je studie of start van je carrière de juiste richting op wijst.

Met een stage IT ligt de focus op leren en proeven van de praktijk

Een stage is een periode waarin je praktijkervaring opdoet binnen een bedrijf of organisatie. Het doel van een stage is om de kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan in de praktijk toe te passen en om een beter inzicht te krijgen in het werkveld. Stages variëren in duur, van enkele weken tot enkele maanden, en kunnen zowel verplicht als vrijwillig zijn.

Ervaring opdoen onder begeleiding

Tijdens een stage werk je onder begeleiding van ervaren professionals en voer je taken uit die gerelateerd zijn aan je studiegebied. Tijdens een stage ontdek je of een bepaalde sector of functiegebied bij je past, maar voeg je ook een waardevolle ervaring toe aan je cv die later kan helpen bij het vinden van een leuke baan.

Meelopen, snuffelen of afstuderen?

Of jij in aanmerking komt voor een snuffelstage, een meeloopstage of afstudeerstage hangt natuurlijk volledig af van je studiefase. En een afstudeerstage is natuurlijk wat minder vrijblijvend en gaat vaak ook gepaard met het oplossen van een belangrijk vraagstuk voor het stagebedrijf.

Populaire platforms om een passende stage in data, IT of het actuariaat te vinden zijn Stagemarkt, Indeed, Jooble en Nationale Vacaturebank. IT’ers, dataspecialisten, maar vooral ook actuariële professionals zijn een beetje een zeldzame soort. Daarom bieden bedrijven zoals Triple A ook stages aan, met de mogelijkheid om na je stage in dienst te treden.

Bij een traineeship ligt de focus op (carrière)ontwikkeling

Een traineeship in data, IT of het actuariaat is een meer gestructureerd en langdurig programma dat professionals helpt bij de opstart van hun carrière. Ze duren meestal wat langer, tussen één en twee jaar, en bieden een combinatie van werken en leren. Tijdens een traineeship krijg je de kans om verschillende aspecten van het vakgebied te verkennen, krijg je intensieve begeleiding en volg je vaak trainingen en cursussen om vaardigheden aan te scherpen die aansluiten bij de werkzaamheden die je doet, of het nu om software bouwen gaat, software testen, cyber security of data analytics.

Waar vind je jouw traineeship?

Terwijl een zoekopdracht ’traineeship IT’ of ‘Data’ duizenden hits oplevert, is dat logischerwijs een stuk minder voor een zoekopdracht traineeship Actuariaat, Actuarieel of Actuaris. Die mogelijkheden zijn een stuk beperkter. Een dergelijke specialistische discipline is nu eenmaal minder bekend onder studenten en starters. Terwijl zo’n beetje elke grote organisatie een traineeship IT aanbiedt, doet House of Bèta dat voor zowel IT, data als het actuariaat. In je zoektocht naar een passend IT traineeship is het dan ook een hele uitdaging om door alle bomen het bos te zien. Een handige tip is dan ook om op jobboards en traineeshipplatforms zoals TraineeshipPlaza, MagnetMe en Traineeshipsoverzicht te filteren op zaken die voor jou belangrijk zijn, zoals locatie, salaris en opleiding/niveau.

Of je nu als tech wizard op zoek bent naar een toffe werkgever, als IT-laatbloeier een carrièreswitch wilt maken of als student een stageplaats zoekt. Met de juiste motivatie en een beetje volhouden gaat het je vast lukken om een stap in de goede richting te zetten.

Niet verder zoeken maar meteen solliciteren?

Bekijk dan onze traineeships en ga direct aan de slag.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

Wil jij ook werken in de wereld van IT?

“TIJDENS MIJN TRAINEESHIP BUSINESS IT HEB IK ONTDEKT HOE BINNEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES EN AFDELINGEN KLANTDATA EN BEDRIJFSPROCESSEN GEBRUIKT EN VERBETERD WORDEN.”

 

Deel dit blog