Soms vallen alle puzzelstukjes ineens op hun plek. Dat gold ook voor de carrièreswitch van John van Beek. Door een mondiale epidemie kreeg zijn loopbaan als muzikant een klap. Hij had het geluk dat hij al iets van de fintech-industrie wist en ervaring had met het ontwikkelen van (muziek)software. Toen werd hij ook nog eens vader. Dan wil je natuurlijk niets liever dan je kersverse gezinnetje meer zekerheid bieden dan mogelijk was als zzp’er in de creatieve industrie. Het bracht John naar House of Bèta. En een nieuwe carrière in de IT.
John, van muzikant naar quant: hoe bedenk je het?
Dat lijkt een verrassende stap, maar dat is het voor mij niet per se. Ik heb een Bachelor Arts and Technology gedaan, een opleiding met elementen van muziek- en audio-ontwerp. Dat technische component en een stukje programmeren had ik daarom al in mijn rugzakje voordat ik bij House of Bèta begon. Omdat ik dat programmeren zo interessant vond en de stilte in de muziekwereld wel heel luid klonk tijdens de pandemie, heb ik afscheid genomen van een carrière in de creatieve industrie. Afstuderen tijdens de coronaperiode gaf me tijd en stof tot nadenken: is leven van losse schnabbels het echt voor mij? Ik koos er toen voor om serieus werk te maken van een carrière in software development.
“Omdat ik dat programmeren zo interessant vond en de stilte in de muziekwereld wel heel luid klonk tijdens de pandemie, heb ik afscheid genomen van een carrière in de creatieve industrie.”
Veel van de opdrachtgevers die je bij House of Bèta tegenkomt zijn actief in de financiële sector. Hoe is het om met die branche kennis te maken?
Programmeren voor een financiële dienstverlener en muzieksoftware maken zijn wel verschillende toepassingen natuurlijk. Maar economie heeft mij altijd geïnteresseerd en ik ben ook altijd goed geweest in het vak economie. Beleggen, smart contracts en cryptocurrency, daar was ik tijdens mijn studie ook al veel mee bezig. Voor financiële organisaties aan de slag gaan is daarom nooit een probleem geweest. Sterker nog, het was ideaal dat ik zowel van technologie als van de financiële sector al wat kennis had. Dan hoef ik me niet op twee nieuwe gebieden overmatig in te spannen, dacht ik.
Ik moet zeggen dat de corporate wereld me verder reuze meevalt. Mijn eerste opdracht was bij Achmea. Ik had verwacht in een heel stijve wereld terecht te komen, maar eigenlijk is het allemaal vrij informeel. Iedereen loopt gewoon in een trui rond. Als je voor het kantoorgebouw van een Interpolis in Tilburg staat voelt dat natuurlijk wel even als een andere wereld, maar aan die zaken wen je vrij snel.
Zijn er dingen die je juist wél uitdagend vond bij je carrièreswitch?
Bij Achmea kwam ik binnen als pensioenspecialist op de back office. Dan moet je wel echt denken aan een typische kantoorbaan. Negen tot vijf, veel telefoon en veel administratie. Daar word je wel op voorbereid, maar ik kon natuurlijk niet wachten om echt met software aan de slag te gaan. Dat was een goede test in geduld. Uiteindelijk heb ik die opdracht zelfs laten verlengen omdat het einde daarvan samenliep met de geboorte van ons eerste kind. Ik heb ook altijd wel in gedachte gehouden waar ik het voor doe. Ik ben blij dat ik me bij mijn huidige opdracht bij Visma veel meer bezig kan houden met software development.
Hoe ziet het onderdeel bijscholing eruit voor jou en hoe ontwikkel je jezelf op het gebied van development?
Bijscholing begon voor mij met de Wft Basis. Die cursus heb ik in de onboarding met een 9 gehaald. En ik had al een cursus Python gedaan, dus die kon ik overslaan. Maar bij een aantal andere trainingen was het wel aanpoten. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gewerkt met Excel, terwijl anderen in de onboarding wel al tijdens hun opleiding kennis hadden gemaakt met Excel en data-analyse. Om goed uit de startblokken te komen zijn die cursussen handig.
Ik heb ontdekt dat ik me beter ontwikkel ‘on the job’. Bij Visma werken we veel met C#. Wat je daar leert pas je ook gewoon direct toe, dus dan zakt je kennis ook niet snel weg. Ik merk dat er een soort sneeuwbaleffect ontstaat in de ontwikkeling van je programmeerkennis, zodra je een beetje ervaring hebt opgebouwd. Bovendien heb je tegenwoordig een hoop informatie gewoon bij de hand. Ik heb bijvoorbeeld altijd Stack Overflow en ChatGPT openstaan. Daar kun je best veel problemen die je tijdens het programmeren tegenkomt mee oplossen.
“Ik merk dat er een soort sneeuwbaleffect ontstaat in de ontwikkeling van je programmeerkennis, zodra je een beetje ervaring hebt opgebouwd.”
Je programmeert er inmiddels dus lekker op los tijdens je opdracht. Wat is Visma voor bedrijf?
Visma is een van oorsprong Noors tech-bedrijf. Mijn team hier bestaat uit allemaal andere specialisten van House of Bèta. Samen verzorgen we de migratie van nieuwe en bestaande pensioenfondsen naar een nieuw administratiesysteem voor de Wet Toekomst Pensioenen. Alle pensioenreglementen, met vaak ook eigen afspraken en uitzonderingen, moeten in het nieuwe systeem passen. Als iets niet past, moet je de oplossing zelf programmeren. Ik fungeer dus eigenlijk als ontwikkelaar, tester en gebruiker van het nieuwe systeem. Daar leer je natuurlijk heel veel van.
Je zit lekker op je plek lijkt het. Wat heeft bijgedragen aan een soepele carrièreswitch?
Het concept van de People Manager vind ik wel heel fijn moet ik zeggen. Als je zzp’er en muzikant bent geweest weet je nog weinig van hoe het eraan toe gaat op de werkvloer in het bedrijfsleven. Een People Manager kun je al die vragen stellen waar je normaal gesproken misschien over zou twijfelen om die te stellen aan een nieuwe werkgever. Mijn People Manager heeft me goed geholpen het landschap in kaart te brengen.
Daarnaast heb je toegang tot een accountmanager, met een eigen portefeuille van opdrachtgevers. Zij kunnen weer een net ander perspectief bieden en zijn goed op de hoogte van wat er bij onze opdrachtgevers speelt. Als de Account Manager bij mijn opdrachtgevers op bezoek is drinken we vaak even een kopje koffie om elkaar bij te praten.
Wat is de mooiste openbaring die je hebt gehad tijdens je carrière bij House of Bèta?
Wat ik heel gaaf vond was de manier waarop ik de opdracht bij Visma heb bemachtigd. Eigenlijk zochten ze iemand met meer programmeer-ervaring. Als junior zou ik niet in aanmerking komen voor deze klus. Maar juist omdat ik voor een bepaald pensioenfonds verantwoordelijk was bij Achmea, dat toevallig in dezelfde periode overstapte naar Visma software voor hun administratie, vonden ze mij toch waardevol om binnen te halen. Ik vond het wel heel cool om te zien dat de meters die ik bij mijn eerste opdracht heb gemaakt hebben geleid tot een hele toffe kans bij Visma.
“De programmeerervaring die ik nu opdoe opent tal van deuren.”
Stap 1 leidt tot stap 2, heel gaaf. Heb je nog andere tips voor carrièreswitchers?
Voordat je begint is het goed dat je accepteert dat je misschien een stapje terug moet doet. Dat is logisch als je je gaat omscholen, maar toch komt er een moment dat je twijfelt of je de juiste beslissing hebt genomen. Ik kan uit ervaring zeggen dat het goedkomt. Met een beetje vertrouwen en geduld kom je op de plek die je voor ogen had.
What’s next voor jou?
Zelf wil ik me ontwikkelen tot senior software developer. Ik wil het spelletje wel uitspelen zeg maar. Daarna kan ik nog altijd beslissen of ik verder ga in de fintech of met muzieksoftware ga werken. De programmeerervaring die ik nu opdoe opent tal van deuren. Het leuke van programmeren is dat het een veelgevraagde skill is in elke sector. Ook daarom wil ik het developmentvak minimaal tot een bepaald niveau beheersen. Als je ergens aan begint, doe het dan ook.