Financial risk: wat moet je erover weten

Tycho Spanjer 24 mei 2021
Leestijd

Het is een vraagstuk waar elk bedrijf mee te maken heeft, maar waar niet alle organisaties voldoende aandacht voor hebben. Ondernemen betekent tenslotte altijd dat je geld uitgeeft om geld te kunnen verdienen. Ervoor zorgen dat die inkomsten en uitgaven in gezonde balans blijven, nu én in de toekomst, dat is waar financial risk om draait. Financieel risicobeheer, ook wel financial risk management, gaat over het bewaken van die financiële gezondheid van organisaties. Als risk professional speel je daarom een unieke en cruciale rol in de toekomstbestendigheid van bedrijven. Hoe en waarom? Dat leggen we je, als ontwikkelaar van risk professionals voor de markt, heel graag uit. 

Waarom bezig zijn met financial risk loont

De focus die financial risk heeft verschilt natuurlijk per organisatie en branche. Het bakkerijtje op de hoek en de multinational aan het eind van de straat verschillen nogal van elkaar als het gaat om missie, omzetdoelstelling, begroting en transactie-activiteit. Maar ook de maatschappelijke implicaties bepalen of een organisatie investeert in goed risicobeheer. Een bank die omvalt of een bakkerij die failliet gaat: de gevolgen zijn in de ene situatie iets moeilijker op te vangen dan in de andere. Zeker is wel dat voor goed risicobeheer goed beleid enorm belangrijk is. Goed financial risk management, het kan het verschil betekenen tussen groei en faillissement.

Financiële risico’s: een aantal voorbeelden

Ter illustratie noemen we een aantal risico’s waar de risk professional zich mee bezighoudt.

Markt- en renterisico’s
Marktrisico’s draaien om het effect van de altijd beweeglijke markt op de beleggingen of andere activa van een organisatie. Zonder iets te doen of laten, kan een bedrijf morgen zomaar een miljoen euro minder waard zijn. Crises, verkiezingen in een groot handelsland, natuurrampen of die dekselse onzichtbare hand van de markt maken marktrisico’s haast onvoorspelbaar. Centrale banken reageren bij dit soort grote gebeurtenissen door de rente op de kapitaalmarkt te verhogen of te verlagen, waarmee lenen en besteden aantrekkelijker of juist minder aantrekkelijk worden. Voor organisaties kan dit betekenen dat hun beleggingen ineens meer of juist minder waard zijn. Als risk professional speel je in op deze renterisico’s door geïnformeerde rente-voorspellingen te doen.

Wisselkoersrisico’s
Organisaties die beleggen en internationaal opererende multinationals zullen ook altijd rekening moeten houden met valuta-schommelingen op de kapitaalmarkt. Naast “waarin kan ik het best beleggen om het vermogen te zien groeien?”, gaat financial risk management dus ook over “Wanneer kan ik het best beleggen, rekening houdend met trends en actuele ontwikkelingen op de valutamarkt?” Investeren in een land dat te maken heeft met toenemende inflatie, betekent dat de waard van je investering in die valuta ook snel zal dalen.  Het samenspel tussen internationale handelsactiviteiten, aandelenmarkten en de daarmee verbonden vraag naar valuta maakt van wisselkoersrisico’s een van de prioriteiten van een financial risk professional.

Debiteurenrisico’s
Daarnaast kun je als bedrijf ook te maken krijgen met schuldenaars, partners of klanten die niet aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen. Eén zakelijke klant die failliet gaat, hoe vervelend ook, daar vergaat de wereld niet van. Maar wat als er in 2022 een piek is in het aantal horeca-faillissementen als gevolg van een mondiale pandemie? Ga er maar aan staan als riskmanager bij de zakelijke tak van een bank. Een goede financial risk manager houdt met elk soort financiële risico rekening, dus ook met haast ondenkbare bedreigingen.

Operationele risico’s
Naast de invloeden van de markt en economie krijgen organisaties ook te maken met interne bedreigingen. Denk aan financiële problemen die ontstaan als gevolg van slecht management of een slechte bedrijfsvoering. Financial risk is een discipline die de analytische en kritische blik naar buiten én naar binnen richt. Binnen grote organisaties is vaak een rol weggelegd voor zowel financial risk professionals als non-financial risk specialisten.

Financial risk bestrijden: een grondige analyse en structuur als basis

Welke mogelijkheden heb je als financial risk professional dan tot je beschikking, om die micro-, macro- en interne ontwikkelingen in kaart te brengen, te structureren en om te zetten in data voor voorspellende modellen en adviezen? En wat zijn precies de kaders waarbinnen risk professionals hun risico-analyses maken? Een veelvoorkomende aanpak start bij de basis van de organisatie. Je brengt de missie, visie en strategie van de onderneming in kaart, inclusief doelstellingen en de mate van risicobereidheid (risk appetite). Op basis van deze informatie wordt een risicomanagementstructuur ingericht. Deze wordt vervolgens gemonitord en bijgestuurd. Rapporteren over financiële risico’s volgens de Solvency II-richtlijn is voor verzekeraars een verplichting. Voor banken bestaat het vergelijkbare Basel III. De solvabiliteitseisen en kapitaaleisen die gepaard gaan met deze standaarden vormen een extra verdedigingslinie in de strijd tegen financiële risico’s die op de loer liggen.

Fundamentele analyse en technische analyse

Zoomen we verder in op financial risk management dan moeten we een aantal termen nader toelichten. Ten eerste, de ‘fundamentele analyse’. Je schets hierbij de met name de financiële basis van de organisatie. Wat is het bedrijf waard – inkomsten, uitgaven en vermogen bij elkaar opgeteld? Hiermee bepaal je de werkelijke en totale waarde van een onderneming. De ‘technische analyse’ dient vooral om korte termijnontwikkelingen te voorspellen. De beschikbare actuele én historische (bedrijfs)data wordt naast elkaar gelegd om de stukjes van de voorspellende puzzel neer te leggen en de impact van financiële schokken te beperken. Financial risk managers, asset managers, kwantitatief analisten, data analisten: al deze professionals – vaak met een bèta-achtergrond, maar regelmatig ook geschoold in de bedrijfseconomie – dragen met behulp van deze en andere tools bij aan de financiële veiligheid van ondernemingen.

Financial risk biedt ook kansen

Omzet, winst en statistieken, maar ook markt-, beurs- en demografische ontwikkelingen komen in het werk van een risk professional dus samen om risico’s én kansen te in te schatten. Want hoewel financial risk vooral “damage control” impliceert, biedt het vakgebied juist ook mogelijkheden om te groeien als organisatie. Dat is in ieder geval hoe risk professionals bij House of Bèta het vakgebied benaderen. Ook bij financial risk-vraagstukken, gaan we voor groei.

Financial risk: de mogelijkheden bij House of Bèta

Kun jij je vinden in de universele principes van financial risk management – gedegen onderzoek, feitelijkheid als basis voor besluitvorming en data als meest betrouwbare uitgangspunt voor het voorspellen van de toekomst? En is dat ook hoe jij met je eigen financiën omgaat? Bekijk dan ons traineeship Financial Risk. Ondersteuning nodig op het gebied van financial risk binnen jouw organisatie? Neem dan snel contact op voor de mogelijkheden!

Nils Kampers

Principal Consultant

BENIEUWD WAT HOUSE OF BÈTA NOG MEER TE BIEDEN HEEFT?

House of Bèta is ontwikkelaar van analytisch talent. Bekijk de vacaturepagina of solliciteer direct hieronder voor een open sollicitatie!

Deel dit blog