Katie Putzes

Katie Putzes werkt sinds 2019 bij House of Bèta. Na haar studie aan de HvA koos ze voor het traineeship Business IT van House of Bèta. In 4 jaar tijd deed ze vijf opdrachten, verdiepte ze zich in SQL, Python en PowerBI en werd ze zelfs geïnterviewd door Dutch Women in Tech. Ze vertelt over haar traineeship, haar ontwikkeling als specialist bij House of Bèta en haar doelstellingen voor de toekomst.


WELKE STUDIE HEB JIJ GEDAAN VOOR JE TRAINEESHIP BUSINESS IT?

Ik heb Media, Informatie & Communicatie gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. In oktober 2019 heb ik gesolliciteerd bij House of Bèta en ben ik gestart met het traineeship Business IT. Inmiddels ben ik als Medior Specialist actief voor het Waterschapshuis, waar ik momenteel op een hele gave opdracht zit.

WELKE WERKERVARING HEB JE BIJ HOUSE OF BÈTA OPGEDAAN?

In 3,5 jaar tijd heb ik vijf opdrachten gedaan. Ik heb bij de Rabobank gezeten als Transaction Processing Officer. Daar ben ik begonnen met het genereren van standaard bankverklaringen voor zakelijke klanten. Op deze opdracht ben ik me ook bezig gaan houden met het verbeteren van processen binnen de afdeling. Vervolgens heb ik kort bij ABN AMRO gezeten als adviseur Wonen. Daarna heb ik bij Knab gewerkt als CDD Analist en analist Financial Economisch Crime. In dat werkveld doe je veel onderzoek en wordt steeds meer geautomatiseerd. Een fijne opdracht als je analytisch bent en ambities hebt in automatiseringsvraagstukken. Zoals bij een aantal van mijn andere opdrachten draai je mee in het team. Van al die ervaringen heb ik veel geleerd. Dat is ook waarom ik toen heb gekozen voor consultancy en detachering.

HOE HEEFT JE EERSTE OPDRACHT BIJGEDRAGEN AAN JE LANGETERMIJNAMBITIES?

Bij elke opdracht grijp ik elke kans om te leren over de werking van systemen, applicaties en producten. Uiteindelijk heb ik bij Rabobank de procesmanager geholpen bij de automatisering van het proces. Door de administratie in Excel te automatiseren en te helpen met het opzetten van betalingen via debiteurenbeheer voor dit project was dit mogelijk. Mijn affiniteit met en kennis van IT  heb ik bij andere opdrachten ook kunnen toepassen. Voor Knab heb ik bijvoorbeeld een macro tool ontwikkeld om KVK-documenten leesbaar te maken in Excel. Daar heeft het hele team, ongeveer 50 collega’s, veel aan gehad. Dat onderscheidt ons als specialisten van House of Bèta. We werken mee én we verbeteren.

“Bij elke opdracht grijp ik elke kans om te leren over de werking van systemen, applicaties en producten. Uiteindelijk heb ik bij Rabobank de procesmanager geholpen bij de automatisering van het proces.”

HOE BEVALT JE HUIDIGE OPDRACHT?

Ik heb een hele leuke opdracht voor twee jaar met de intentie om daarna in dienst te treden, bij Het Waterschapshuis. Ik heb het hier erg naar mijn zin als technisch specialist Microsoft. Het Waterschapshuis is een gemeenschappelijke regeling van 21 waterschappen. Wij helpen die waterschappen met de transitie naar de cloud van Microsoft. De nadruk ligt op innovatietransitie. Binnen deze opdracht ligt de focus op kennisdeling en informatieuitwisseling op het gebied van IT binnen de organisatie.

Mijn werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het bouwen van een referentie-tenant. Dat is een Microsoft-omgeving die als voorbeeld moet dienen voor de Waterschappen. Daarnaast bouwen we een CRM-systeem, samen met een Microsoftpartner. Daar heb ik meer de rol van Product Owner. Op dit moment maken we roadmaps en organiseren we workshops voor medewerkers. Het doel daarvan is om de hele organisatie te informeren over de producten van Microsoft waar we mee werken.

IN WELKE RICHTING WIL JIJ JE NOG VERDER ONTWIKKELEN?

Het is mijn ambitie om ooit te gaan werken bij of voor een groot innovatief IT-bedrijf. Maar bij mijn huidige opdrachtgever zijn er nu nog volop kansen om me verder te ontwikkelen. Er komen nieuwe projecten aan en als partner van Microsoft kan ik via Het Waterschapshuis verschillende trainingen volgen op het gebied van bijvoorbeeld Power Apps en Security. Daarmee kan ik mijn werk als technisch specialist Microsoft nog beter doen. Ik ben verder bezig met een master Business Process Management & IT aan de Open Universiteit. Ik heb gekozen voor de richting Data Science. In die datahoek ligt toch wel mijn ambitie. Tot slot wil ik me nog meer verdiepen in SQL en Python. Dat is voor elke dataprofessional een verrijking voor je skillset.

WELKE OPLEIDINGEN HEB JIJ GEVOLGD BIJ HOUSE OF BÈTA DIE JOUW ONTWIKKELING MOGELIJK MAKEN?

In mijn eerste jaar bij House of Bèta heb ik meerdere opleidingen gevolgd. Aangezien veel van onze opdrachtgevers binnen de financiële dienstverlening actief zijn, heb ik tijdens mijn onboarding het Wft Basis-certificaat gehaald, om ook bij deze klanten inzetbaar te zijn. Daarnaast heb ik diverse opleidingen gedaan op business IT vlak. Agile Scrum Foundation bijvoorbeeld leert je werken een multi-disciplinair team dat in korte tijd goed werkende producten en diensten oplevert voor de business. Deze werkwijze wordt binnen vrijwel alle IT-afdelingen toegepast. Daarnaast heb ik de opleiding ITIL Foundation gedaan. Dit levert, naast een wereldwijd erkende certificering, belangrijke kennis op van IT-infrastructuren en -processen binnen organisaties. Met de opleiding TMAP Suite Test Engineer heb ik me verdiept in de werkzaamheden van een software tester. Je krijgt inzicht in elke fase van het testproces en ontdekt hoe je de kwaliteit van informatiesystemen en softwareproducten controleert. Inmiddels heb ik certificaten in Python, Tableau voor datavisualisatie en SQL gehaald. Ook heb een Microsoft-certificering gehaald in PowerBI. Ik ben dus ook officieel Microsoft PowerBI data analyst associate!

“Inmiddels heb ik certificaten in Python, Tableau voor datavisualisatie en SQL gehaald. Ook heb een Microsoft-certificering gehaald in PowerBI. Ik ben dus ook officieel Microsoft PowerBI data analyst associate!”

WELKE HACK WIL JIJ TOEKOMSTIG TRAINEES (BUSINESS) IT MEEGEVEN?

Misschien geen hack, wel een hele waardevolle tip: onderschat de waarde van sociale vaardigheden niet als IT-specialist. Je kunt met de nieuwste technologieën werken, maar als je de organisatie niet meekrijgt vermindert de waarde van die innovaties. Daarom is een adoptiestrategie heel belangrijk. Denk dus niet alleen aan de techniek, besteed ook tijd en aandacht aan de mensen die ermee moeten werken op jouw opdracht.

Een tweede tip: blijf je verdiepen in Excel. Daarmee kun je op elke opdracht waarde toevoegen. Zorg dat je de geavanceerde functies van Excel snel onder de knie krijgt. Binnen elk bedrijf wordt wel met Excel gewerkt, toch kent het merendeel van de mensen alleen de basis. Als jij meer haalt uit de tooling-mogelijkheden die Excel biedt, laat je zien dat je slim gebruik maakt van de rekenkracht van deze applicatie en creëer je nieuwe kansen voor jezelf bij een opdrachtgever.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

GEÏNTERESSEERD IN EEN CARRIÈRE ALS Technisch Specialist?

Treed dan in de voetsporen van HoB’ers als Katie Putzes en solliciteer op het traineeship Business Analytics & Management!