Gerjan van Lopik begon als trainee binnen het bankwezen, maar is nu Principal en Business IT specialist bij House of Bèta. Een hele gekke carrièreswitch was het niet voor Gerjan. Hij koos bewust voor een inhoudelijk traineeship om zijn opdrachtgevers en systemen en bedrijfsprocessen goed te leren kennen. De voorliefde van IT was er al bij Gerjan. Nu combineert hij beide. En helpt hij als Principal opdrachtgevers zoals Stater, bol.com en Arriva bij het bedenken, maken en implementeren van nieuwe technologieën.
Van traineeship Bancair naar Principal House of Bèta. Hoe heb je die switch gemaakt?
In november 2014 ben ik gestart bij het moeder bedrijf van House of Bèta, Talent&Pro. Toen binnen de unit Bancair. Gezien mijn vooropleiding was dit een logische stap. Zo leerde ik tijdens mijn studie alles over financiële processen, het opstellen van jaarrekeningen en fiscale wet- en regelgeving. Ondertussen had ik in 2009 een eigen IT-bedrijf gestart. Deze runde ik naast mijn studie.
Mijn overige tijd besteedde ik daarom aan het programmeren van applicaties en bouwen van websites en webshops. Dat was niet zomaar een hobby. Ik wilde beide interesses combineren. Dus werken aan slimme IT-oplossingen voor bedrijven, waaronder financiële instellingen. Eerst moest ik het werkveld leren kennen. Dus na mijn studie ben ik bij Talent&Pro begonnen in het traineeship Bancair, waar ik voor mijn eerste klus als hypotheekacceptant binnen de ABN Amro Hypotheken groep de financiële processen en de applicaties ging ontdekken.
Nu ben je Principal, aan wat voor projecten werk je zoal?
Als Principal doe ik echt waarvoor ik toen heb gesolliciteerd. Ik help bedrijven met het vertalen van hun businesswensen naar IT-requirements. Ik heb bijvoorbeeld als Software Engineer gewerkt voor hypothecair dienstverlener Stater. Daar werkte ik in een Scrumteam aan een applicatie die we zelf hebben ontwikkeld. Ook waren we verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van die applicatie.
Mede dankzij de opgedane financiële proceskennis eerder in mijn carrière ben ik nu een goede gesprekspartner voor de business bij onze klanten. Ik ben goed in staat om functionaliteiten in applicaties zo te bouwen dat ze ook geheel passen in het business proces. Ik noem het “the best of both worlds”.
“Ik ben goed in staat om functionaliteiten in applicaties zo te bouwen dat ze ook geheel passen in het business proces.”
Mijn vorige opdracht, als business analist bij bol.com, is daar ook een mooi voorbeeld van. Daar vertaalde ik ook operationele behoeften binnen de organisatie naar concrete en heldere opdrachten voor de IT-afdeling. Toen in de functie van business analist en als onderdeel van een team van andere business analisten. Momenteel ben ik product owner bij vervoersbedrijf Arriva, waar ik werk aan een goede implementatie van computergestuurde technieken. Denk aan de implementatie van technologie waarmee reizigers straks in heel Nederland met verschillende elektronische apparaten kunnen in- en uitchecken in het openbaar vervoer. zoals je telefoon. De OV-chipkaart wordt dan overbodig. Dat zijn wel hele gave projecten natuurlijk.
Wat kunnen starters verwachten qua opleidingen bij House of Bèta?
Veel van onze opdrachtgevers zijn actief binnen de financiële dienstverlening. Daarom kun je rekenen op in ieder geval de training Wft Basis. Zelf heb ik dankzij verschillende Wft’s goed leren adviseren over financiële producten. Verder heb ik verschillende trainingen gedaan in programmeertalen die veelvuldig door financiële instellingen worden gebruikt. Maar ook trainingen in Agile werken helpen me bij het begeleiden van projecten.
Ben je als Principal inmiddels niet uitgeleerd?
In de IT ben je nooit uitgeleerd. Ik ga me in de toekomst nog meer richten op vaardigheden die me helpen een goede gesprekspartner te zijn voor de business. Ik ben ooit begonnen als hypotheekacceptant met de wens om de schakel te zijn tussen business wensen en IT-requirements. Dat is aardig gelukt, maar het kan altijd beter. De wereld waarin ik werk verandert zo snel, dat je heel flexibel moet zijn, continu moet nadenken over mogelijke vernieuwingen en innovatief moet blijven.
“De wereld waarin ik werk verandert zo snel, dat je heel flexibel moet zijn, continu moet nadenken over mogelijke vernieuwingen en innovatief moet blijven.”
Wat helpt jou beter worden als Specialist
Inhoudelijke opleidingen zijn altijd handig, maar ook trainingen op persoonlijk vlak zijn belangrijk. Complexe vraagstukken sneller analyseren voor een opdrachtgever, daarin kun je altijd handiger worden. Het belangrijkste is dat ik het nog altijd heel tof vind om bij House of Bèta te werken. Dat komt ook doordat je bij elke nieuwe opdrachtgever weer een nieuwe uitdaging vindt.
Dat is niet anders binnen House of Bèta. Ik gebruik mijn eigen ervaringen graag om junioren te helpen. Ook van andermans fouten en successen kun je tenslotte leren. Een tip die ik vaak geef is maak vroeg in je carrière bij House of Bèta beter gebruik van je People Manager dan ik deed. Het belangrijkste is dat je realiseert dat fouten maken geen falen is. Je leert ervan, en als je regelmatig bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling dan leer je nóg sneller. Ik bekijk mijn carrière eigenlijk altijd vanuit een Agile bril. Ik stuur continu op verbetering door fouten te herkennen, noteren en aan te pakken.
Welke technische tip heb je nog voor toekomstige HoB’ers?
IT is natuurlijk een breed vakgebied. Het ligt er dus zeker aan waar je precies binnen de IT een carrière zoekt. Zorg dat je, wanneer je je wilt gaan ontwikkelen, altijd een goede basis hebt in de taal waarin je wilt gaan programmeren. Op het internet zijn zoveel mogelijkheden om te leren! Een tip die ik junioren ook mee wil geven is investeer in goede Excel kennis. In vrijwel iedere organisatie werkt men met Excel. Goede Excelvaardigheden in combinatie met gecombineerde programmeertalen zoals VBA en Python kunnen leiden tot erg leuke opdrachten. Je kunt zoveel zaken automatiseren met wat basiskennis VBA. Zeg nou zelf, we kunnen onze tijd toch nuttiger besteden dan elke dag dezelfde Excellijstjes te vullen.