Gerjan van Lopik van talent naar Principal Consultant

Gerjan van Lopik
Tycho Spanjer 7 september 2021
Leestijd

Met Bèta’s in Beeld lichten we de verschillende vakgebieden uit waarbinnen jij je kunt ontwikkelen bij House of Bèta. Onze eigen specialisten vertellen over hun opleidingsachtergrond, ervaringen, opleidingstraject en werkzaamheden bij onze opdrachtgevers. Neem een kijkje in de carrière van onze professionals! Vandaag interviewen we Gerjan van Lopik. Hij maakte na zijn studie in 2014 de stap naar ons traineeship Business IT. Ontdek hoe hij zich heeft ontwikkeld van trainee naar Principal Consultant en software engineer!


Welke studie heb jij gedaan voordat je bij House of Bèta begon?

Ik heb van 2010 tot 2014 Bedrijfseconomie gestudeerd aan de Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. In hetzelfde jaar ben ik gestart met het traineeship Bancair van Talent&Pro, de organisatie waar House of Bèta uit voortgekomen is. Ik heb vervolgens de overstap gemaakt van de business unit Bancair naar de unit Business IT van House of Bèta. Daar heb ik na verschillende mooie opdrachten en opleidingen de titel van Principal Consultant gekregen. Momenteel houd ik me vooral bezig met applicaties en software-ontwikkeling voor verschillende opdrachtgevers.

Wat was je eerste opdracht binnen het traineeship Business IT?

Mijn eerste opdracht verschilt nogal van mijn huidige opdracht. In 2014 was het traineeship Bancair nog een hele logische move, gezien mijn opleiding Bedrijfseconomie. Het was overigens ook een hele bewuste keuze. In 2009 ben ik tijdens mijn studie een eigen IT-bedrijf gestart. Zo leerde ik enerzijds alles over financiële processen, het opstellen van jaarrekeningen en fiscale regelgeving. En kon ik daarnaast de rest van mijn tijd besteden aan het programmeren van applicaties en het bouwen van websites en webshops. Het leek me een mooie combinaties, omdat ik een duidelijk beeld had van wat ik in de toekomst wilde gaan doen, namelijk een rol spelen voor financiële instellingen op IT-gebied. Binnen Talent&Pro ben ik in 2014 begonnen als hypotheekacceptant binnen de ABN Amro Hypotheken groep. Dat bood mij de mogelijkheid om de financiële processen en applicaties van een grote financiële instelling beter te leren kennen.

Voor welke opdrachtgever ben je op dit moment actief?

Als Principal Consultant voor House of Beta word ik ingezet op de wat meer uitdagende rollen. Momenteel ben ik gedetacheerd als Software Engineer binnen Stater N.V..Stater is de grootste hypothecaire dienstverlener van Nederland. Ik werk voor dochtermaatschappij Hypocasso. Ik bouw als Software Engineer als onderdeel van een team van zes enthousiaste collega’s aan een applicatie die we zelf hebben ontwikkeld en continu blijven verbeteren. Ik ben met name verantwoordelijk voor het bouwen van slimme oplossingen voor de interne applicatie. Denk bijvoorbeeld aan functionaliteiten waardoor applicaties van partners met elkaar kunnen praten. Ik ben daarnaast een schakel tussen de business en de IT. De financiële kennis die ik eerder in mijn carrière heb opgedaan stellen me in staat om als gesprekspartner voor de business gewenste ontwikkelingen zo te bouwen in de applicatie dat ze ook geheel passen in het financiële proces. Ik noem het “the best of both worlds”.

Welke thema’s zijn tijdens jouw traineeship en daarna extra relevant gebleken voor je ontwikkeling?

Dat zijn er flink wat. Tijdens mijn traineeship heb ik bijvoorbeeld verschillende Wft-opleidingen (Wet financieel toezicht) kunnen volgen. Daarnaast heb ik kennisgemaakt met andere relevante wetgeving en heb ik leren adviseren over financiële producten. Daarnaast kan ik nu ook programmeren in talen die veelvuldig door financiële instellingen worden gebruikt. Gaandeweg heb ik ook ervaring opgedaan in het Agile werken. De theorie die je aan de House of Bèta Academy leert mag je dus ook in de praktijk toepassen. Het is tot slot supergaaf dat ik als IT’er zelfstandig projecten heb mogen begeleiden. Het mooie aan de IT is dat je nooit bent uitgeleerd. Ik ga me in de toekomst nog meer richten op opdrachten en opleidingen die mij een betere gesprekspartner maken tussen de operatie en de IT.

Je hebt in zeven jaar tijd een prachtig cv opgebouwd. Welke opleidingen staan daarop?

Klopt. Als je puur kijkt naar de opleidingen die ik via de House of Bèta Academy heb kunnen volgen dan is het mooie mix tussen vakinhoudelijke en IT-technische trainingen en cursussen. Dus aan de ene kant heb je de Wft Basis, Wft Consumptief Krediet, Wft Hypothecair Krediet, Wft Vermogen en Zakelijke Kredietverlening. Hiermee ben je zowel generalistisch als specialistisch op de hoogte van verschillende kernprocessen van onze opdrachtgevers. Daarnaast heb je de IT-opleidingen die de Academy biedt. ITIL Foundation en BISL Foundation leren je alles over de inrichting van IT-processen binnen een organisatie. Met Agile/Scrum Foundation leer je efficiënt werken aan applicaties en IT-projecten. En door de trainingen in C#, SQL en R spreek ik nu meerdere programmeertalen en ben ik breder inzetbaar.

De opleidingen Product Owner, Scrum Master en PowerBI zijn opleidingen die nog op mijn lijstje staan. Overigens het lijstje oneindig groot hoor. Zoals ik al zei, je bent nooit bent uitgeleerd als IT’er binnen de financiële dienstverlening.

Heb je nog een IT-hack of -tip die jij aankomend data- en IT-talent kunt meegeven?

Zeker. IT is natuurlijk een breed vakgebied. Het ligt er dus een beetje aan waar je precies binnen de IT een carrière zoekt. Mijn tip zou wel zijn: zorg dat je, wanneer je je wilt gaan ontwikkelen, altijd een goede basis hebt in de taal waarin je wilt gaan programmeren. Er zijn op het internet zoveel mogelijkheden om dingen snel zelf te kunnen leren. Een tweede gouden tip die ik wil geven: investeer in goede Excel-kennis. In vrijwel iedere organisatie werkt men met Excel. Goede Excel-vaardigheden kunnen leiden tot erg leuke opdrachten bij House of Bèta!

Gerjan van Lopik

Business IT Specialist

WIL JIJ OOK WERKEN IN DE WERELD VAN IT?

Elke organisatie wil slim en efficiënt werken. En daarbij gebruikmaken van de beste IT-systemen en oplossingen. Dat is wat jij als Business IT’er gaat regelen.

Deel dit blog