WILLEN IS KUNNEN: CLAIRE VAN HAVER MAAKTE NA 18 JAAR IN DE ZORG EEN CAREER SWITCH NAAR DE IT

Khalid Toufik 17 oktober 2023
Leestijd

Het vergt lef, hard werken en opoffering, maar Claire begon vorig jaar oktober een carrière in een geheel nieuwe branche. Na een opleiding Maatschappelijk Werk en 18 jaar in de zorg koos ze voor een toekomst die beter te combineren is met de zorg voor haar dochter. Claire is alleenstaande moeder, professional met ruime ervaring, maar ambitieuzer dan ooit om succesvol opnieuw te beginnen in de data en IT. Bij House of Bèta kreeg ze de kans om die carrièreswitch te maken. Wat ze aan handige voorkennis mist haalt ze in met zelfstudie. Want, zoals Claire zelf zegt: “Willen is kunnen.”

Kun je meer vertellen over jouw carrière, voordat je de switch maakte naar de IT?

Natuurlijk, graag. Ik ben geschoold als maatschappelijk werker, met de opleiding die tegenwoordig ook vaak social work wordt genoemd. Na die opleiding heb ik 18 jaar binnen verschillende domeinen van de zorgsector gewerkt. Ik begon in de geestelijke gezondheidszorg, vervolgens heb ik in verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra gewerkt. Daarna ben ik overgestapt naar de vrouwenopvang, waar ik gewerkt heb met slachtoffers van huiselijk geweld. Later heb ik ook in de gehandicaptenzorg gewerkt. Dus ik heb eigenlijk alle facetten van de zorg wel gezien.

Dat is belangrijk werk, wat heeft je doen besluiten om toch een carrièreswitch te maken?

Verschillende zaken hebben bijgedragen aan die beslissing. Het was een geleidelijk proces dat twee jaar eerder begon. De lockdowns tijdens de coronapandemie maakte het verschil tussen werken in de zakelijke dienstverlening en de zorgsector eens te meer duidelijk. Terwijl veel mensen thuis konden werken, was dat voor zorgpersoneel natuurlijk vaak niet mogelijk. Als alleenstaande ouder voelde ik dat ik meer tijd thuis wilde doorbrengen, iets wat in de zorgsector met wisselende diensten vaak lastig was.

Ook de werkdruk was een factor. Er waren veel bezuinigingen en je moest steeds meer doen met steeds minder middelen. Dit leidde tot een groeiende werkdruk, terwijl het salaris niet evenredig meegroeide. Ik voelde me financieel ondergewaardeerd en ook de emotionele impact van het werk stond niet in verhouding tot het inkomen. Ik zag dat vrienden en familieleden die in andere sectoren werkzaam zijn betere secundaire arbeidsvoorwaarden genoten, zoals een lease-auto en dus de mogelijkheid om thuis te werken.

Tot slot waren de beperkte doorgroeimogelijkheden een factor. Ik houd ervan om te blijven leren en ontwikkelen. Binnen de zorg waren die mogelijkheden beperkt. Toen ben ik me in de IT gaan verdiepen, met behulp van video’s over Python en HTML bijvoorbeeld. Dat vond ik interessant. Samen met het feit dat er een groot tekort aan IT-professionals is, was ook dat een belangrijke reden dat ik actief op zoek ging naar een nieuwe uitdaging, in de IT.

 

“Met mijn carrièreswitch heb ik een groter doel, maar mijn dochter mag er nooit onder lijden.”

 

Ik heb wel bewust gewacht met een carrièreswitch, totdat mijn dochter wat ouder was en zelf naar school kon en het ook financieel mogelijk was. Met mijn carrièreswitch heb ik een groter doel, maar mijn dochter mag er nooit onder lijden.

Wat mooi. Hoe heb jij dat grotere doel en jouw motivatie succesvol kunnen overbrengen?

Mijn benadering bij de sollicitatie was eerlijk en ongecompliceerd. Ik heb online gesolliciteerd en werd uitgenodigd voor een gesprek. De Recruiter benadrukte dat het traineeship aanvankelijk een stap terug zou vragen van me, aangezien ik al ruime werkervaring had in een coördinerende rol. Dat vond ik niet erg, want ik was bereid om opnieuw te beginnen en te leren. Tijdens het gesprek heb ik aangegeven wat ik leuk vond en dat ik bereid was de sprong te wagen. Ik heb niet geprobeerd om mezelf anders voor te doen. Ik ben zelfverzekerd het gesprek ingegaan, omdat ik wist wat ik te bieden heb en omdat ik geloof in mijn bereidheid om hard te werken en nieuwe dingen te leren. House of Bèta heeft me daarna een warm welkom gegeven.

Hoever ben je inmiddels in jouw carrièreswitch en hoe bevalt het?

Inmiddels ben ik alweer tien maanden op weg. Mijn eerste opdracht, bij Nationale-Nederlanden, zit er bijna op. Ik heb op de front office veel gesprekken gevoerd met klanten. In de afgelopen tien maanden heb ik op mijn opdracht en bij House of Bèta veel geleerd over onze pensioenen, over IT én over mezelf. De onboarding was intensief. Met veel trainingen, ook op het gebied van persoonlijkheidsanalyse. Ik heb gemerkt dat weten wie je bent als persoon een belangrijk thema is binnen House of Bèta. Het biedt handige inzichten voor de samenwerking met je People Manager, maar ook goede aanknopingspunten voor je verdere ontwikkeling. Ik had namelijk geen idee welke kant ik op wilde binnen de IT. Met behulp van mijn actief meedenkende People Manager en onze Account Managers wordt dat steeds duidelijker.

Voor mijn tweede opdracht, bij een pensioenfonds, ga ik me meer richten op IT-gerelateerde taken. Ik zal me deels bezighouden met administratieve taken op de backoffice en deels onderzoek doen naar de digitalisering van bepaalde controles. De verwachting is dat er straks macro’s en code geschreven moet worden om zaken verder te automatiseren. Wellicht resulteert mijn onderzoek ook in de nodige systeemaanpassingen. Ik heb er heel veel zin in om me hierin te verdiepen voor deze opdrachtgever.

Kun je het inhoudelijke deel van je carrièreswitch naar de IT een beetje goed bijbenen?

Vooral tijdens de onboarding merkte ik dat veel zaken echt nieuw waren voor mij. Ik vond het vroeger leuk om Playstations om te bouwen voor vrienden, maar ik heb de afgelopen 18 jaar natuurlijk in een hele andere branche gewerkt. Er waren dus best wat pittige momenten het afgelopen jaar, maar die namen af naarmate ik meer gewend raakte aan de materie.

Je begint vrij breed, met trainingen in Excel, VBA, SQL, Agile Scrum, Data Science en binnenkort heb ik een cursus Power BI. Ik heb inmiddels ook al wat certificaten gehaald, dus het loopt allemaal best lekker door. Van sommige van die trainingen had ik nooit gedacht dat ik ze zo leuk zou vinden, maar ik heb nooit overwogen om op te geven. Ik ben altijd vastberaden om te leren, zelfs als het wat langer zou duren dan bij anderen. Ik heb Youtube, ik heb boeken, ik ga het sowieso leren. Willen is kunnen.

 

“Ik ben altijd vastberaden om te leren, zelfs als het wat langer zou duren dan bij anderen. Ik heb Youtube, ik heb boeken, ik ga het sowieso leren. Willen is kunnen.”

 

Het belangrijkste is dat je er eerlijk over bent als je het een keer niet kunt volgen. En soms moet je dingen met wat humor aanvliegen. Dan zei ik tijdens de onboarding: “sorry jongens, ik zit er vandaag een beetje voor de sier, want ik snap hier weinig van.” Als je overal te zwaar aan tilt, wordt de druk al snel te groot. Het scheelt dat we een leuke onboardinggroep hebben. We zijn altijd bereid elkaar te helpen en motiveren elkaar via de app.

Kun je werken, bijscholen en een privé-leven een beetje goed combineren?

Als alleenstaande ouder is het traject misschien net iets zwaarder voor mij dan voor de gemiddelde carrièreswitcher. Gelukkig is mijn dochter al 13 jaar en redelijk zelfstandig. Dat maakt het voor mij makkelijker. Het is ook fijn dat ik nu voornamelijk thuis werk. Dan kun je toch iets makkelijker een oogje in het zeil houden en mis je een stuk minder van haar leven. Zeker vergeleken met mijn tijd als professional in de zorg. Ik kan gelukkig ook altijd rekenen op mijn ouders om op te passen, bijvoorbeeld als ik ‘s avonds naar kantoor moet voor een cursus.

Wat helpt is dat ik mijn doelen altijd in mijn achterhoofd houd en erop gebrand blijf om ze te bereiken. Dat betekent soms dat je wat moet opofferen. Tegelijkertijd voelt het niet als een last als je iets leuk vindt en gemotiveerd bent.

Wat zijn die doelen voor jou voor de komende jaren?

Op dit moment neig ik naar data-analyse als specialisatierichting, maar ik sta open voor thema’s waar ik nog onvoldoende mee in aanraking ben gekomen, zoals software development. Ik weet nu van mezelf dat ik het eigenlijk heel leuk vind om de hele dag achter de computer te zitten, iets wat ik in de afgelopen 18 jaar in de zorg helemaal niet van mezelf wist. Cyber security is een andere interessante mogelijkheid binnen House of Bèta. Gelukkig is het geen probleem om ook daar de nodige opleidingen in te volgen.

Ik merk dat je als IT-professional al snel wordt gevonden door het legertje recruiters, met salarisvoorstellen waar je soms eng van wordt. Maar zeker is wel dat ik me binnen House of Bèta de komende jaren verder wil blijven ontwikkelen.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

Wil jij ook werken in de wereld van IT?

“TIJDENS MIJN TRAINEESHIP BUSINESS IT HEB IK ONTDEKT HOE BINNEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES EN AFDELINGEN KLANTDATA EN BEDRIJFSPROCESSEN GEBRUIKT EN VERBETERD WORDEN.”

 

Deel dit blog