Business IT: wat is het eigenlijk?

Tycho Spanjer 22 oktober 2019
Leestijd

Het is inmiddels veertig jaar geleden dat IBM met hun versie van de PC het tijdperk van zakelijk en particulier gebruik van de computer inluidde. Anno 2019 kunnen we niet meer zonder. Iedereen heeft in bepaalde mate met computers te maken. Als docent werk je met een leerlingvolgsysteem. In de zorg wordt elke handeling nauwkeurig vastgelegd in een registratiesysteem. En pensioenfondsen gebruiken geavanceerde applicaties om statistische gegeven om te rekenen naar premies. Terwijl computers steeds meer kunnen, verschijnen ook steeds meer professionals die de mogelijkheden van al die computerkracht moeten helpen benutten. Getuige de vacatures voor business analisten, data analisten, product owners, scrum masters en software engineers die bij vrijwel alle grote organisaties en vacaturebanken te vinden zijn.

Wat is Business IT?

Business IT gaat simpelweg om de zakelijke toepassing van IT. Het doel: volledige business en IT-‘alignment’, complete harmonie tussen de organisatiedoelstellingen en het IT-landschap. In de praktijk betekent het dat je als business analist, product owner of IT-consultant de kloof tussen de programmeerskills van een software developer en de behoefte van een eindgebruiker in de operatie of een klant helpt overbruggen. Als Business IT-professional ben je de tolk die voor wederzijds begrip zorgt tussen operatie en de ondersteunende IT-afdeling.

Waarom is Business IT belangrijk?

Is een legertje business analisten, data analisten, product owners, front-end developers, .net developers enzovoort echt nodig voor die Business en IT alignment? Het antwoord is ja. Waar een wasmachine simpelweg kleding moet wassen, zijn er in het bedrijfsleven praktisch net zoveel IT-wensen als gebruikers: “Het zou wel leuk zijn als onze klantcontact-medewerkers maar in één systeem hoeven te werken.” Of “We hebben niets aan rapportages achteraf, we moeten real-time kunnen bijsturen.” Intussen wil de data- en security officer dat elke collega met multi-factor authenticatie inlogt, want “met alleen een wachtwoord zijn je gegevens echt nog niet veilig.” Elke organisatie wil bijblijven, en als het even kan ook nog innovatief zijn. Heb je eindelijk je klantdossiers gedigitaliseerd, heeft de concurrent al een online-omgeving waarin klanten hun eigen gegevens kunnen wijzigen. Om flexibel slimme IT-oplossingen te realiseren zijn niet alleen goede software-ontwikkelaars nodig. Even belangrijk zijn goede Business IT-professionals, die een vinger aan de bedrijfsmatige pols houden en de benodigde IT-projecten aanjagen.

De business analist als IT-professional

De business analist is zo’n professional die als brug fungeert tussen IT en business. De functie wordt overal net iets anders ingevuld, afhankelijk van type bedrijf, opdracht of afdeling. Over het algemeen is de business analist natuurlijk noch IT’er noch inhoudelijk specialist. De focus van de business analist is informatie verzamelen, bepalen wat de zakelijke behoeften zijn en ervoor zorgen dat een product, team, afdeling of organisatie met die info maximaal gaat presteren. De business analist kan dus op verschillende niveaus opereren, maar de focus ligt altijd op bevordering van de bedrijfsdoelen. Dat kan hij op detacheringsbasis doen, als externe consultant, of als vast onderdeel van een Agile IT-team. Maar in ieder geval is nauw overleg met de business als opdrachtgever en het IT-team als uitvoerder altijd belangrijk. Bedrijfstechnische verbeteringen hebben tegenwoordig tenslotte vrijwel altijd een IT-component.

Waar blijft de IT in Business IT?

IT-oplossingen vergen nog altijd vooral ook hardcore IT-professionals. Maar waar voorheen, bijvoorbeeld met de watervalmethode, IT-projecten uitgebreid werden voorbereid voordat uitvoering plaatsvond en er vooral in de beginfase non-IT’ers betrokken waren bij IT-projecten, zijn er bij de nu gangbare Agile Scrum (of DevOps-)methode veel meer contactmomenten tussen business en IT. Daardoor is de pure IT’er vooral bezig met zijn eigen specialiteit: IT-oplossingen bouwen en testen. Informatie ophalen bij de business is meer een taak voor de business analist, de Agile product owner zorgt voor de logische prioritering van de opgehaalde wensenlijst en een overzichtelijk product backlog. De scrum master borgt dat we met z’n allen lekker volgens het framework blijven werken. Het ontwikkelteam van front-end ontwikkelaars tot testers en back-end developers gaat vervolgens in korte ‘sprints’ aan de slag met het creëren van de gewenste functionaliteit. Grote Business IT-projecten zijn verleden tijd. Kleine IT-aanpassingen in wendbare teams zijn helemaal hot.

Agile, scrum en andere Business IT-dingen

Dat is logisch ook. Software is oneindig complex en programmeren is een kunst op zich. Hetzelfde geldt voor heldere communicatie over behoeften, doelstellingen en oplevering. Er zijn maar weinig IT’ers die op maandag kunnen ophalen wat collega’s en klanten precies nodig hebben, de gevraagde ‘requirements’ op dinsdag realiseren, en op woensdag de gebruikers ook nog eens in Jip en Janneke-taal het resultaat kunnen presenteren. Dat óók nog eens precies voldoet aan de eisen zoals ze die bedoeld hadden. Dat, en falende uit de kluiten gewassen IT-projecten, blijven de nummer 1 reden dat veel bedrijven helemaal over zijn op een multidisciplinaire Agile manier van werken.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

Wil jij ook werken in de wereld van IT?

”Tijdens mijn traineeship Business IT heb ik ontdekt hoe binnen verschillende organisaties en afdelingen klantdata en bedrijfsprocessen gebruikt en verbeterd worden.”

Deel dit blog