Victor Tilon – Data Analist bij de Rabobank

Victor Tilon
Mathijs 8 augustus 2023
Leestijd

Victor Tilon is een geboren en getogen Amsterdammer en nog steeds is het zijn thuisbasis. Enkel voor zijn studie koos Victor een halfjaar voor Milaan. Als Data Analist bij de Rabobank gaat Victor heel precies en gedetailleerd te werk en voelt hij zich nog helemaal thuis bij House of Bèta.

Hi Victor, kan je jezelf introduceren?

Ik ben Victor, 31 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Wat ik leuk vind om te doen? Fitnessen, hardlopen en uitgaan met vrienden. Hardlopen doe ik iedere week om conditioneel fit te blijven. Ik luister graag elektronische muziek. Daarnaast vind ik het leuk om economisch (wereld)nieuws te volgen en beleg ik zelf in fondsen en aandelen. Hiervoor heb ik bedrijfskunde gestudeerd aan de UVA en een deel van mijn studenentijd in het buitendland doorgebracht. Voor een half jaar was Milaan mijn thuisbasis. Na mijn master wilde ik de online marketing kant opgaan, want dat heeft ook met data te maken. Uiteindelijk heb ik dat 2,5 jaar met plezier gedaan, maar ik miste toch een bepaalde aansluiting met technische aspecten. Toen begon de zoektocht naar een bedrijf waar IT meer centraal stond.

Hoe ben je in contact gekomen met House of Bèta?

Ik had al een aantal sollicitaties achter de rug. Verschillende gesprekken gevoerd, maar de 100% match was er nog niet. Toen kwam ik in contact met House of Bèta en dacht ik; ik ga het gewoon doen. Ook al ging ik er een beetje op achteruit en hadden ze gezegd dat er een belopdracht inzit. Dit was voor mij wel een goede stap in mijn carièrre. Ik houd van transparantie. Dat is wat je wil als sollicitant.

Medio 2021 kwam ik hier, tijdens corona. Toen wij onboarding hadden, was er ook corona. Alles was nieuw en wennen. Je begint bij een nieuw bedrijf en je start opnieuw en alles wat daarbij komt kijken. Met een traineeship heb je meer succes bij werkgevers en sollicitaties. Je wordt volgens mij getoetst op bepaalde kwaliteiten en tijdens het gesprek heb ik uitgelegd waarom ik voor House of Bèta heb gekozen.

“Uiteindelijk maak je een keuze op gevoel en mijn gevoel voor House of Bèta was goed. Ik ben nog altijd blij met mijn keuze!”

Vertel eens over je contact met je People Manager? 

Eerst was Suzanne mijn People Manager, zij is helaas weg. Ik vond het fijn om met haar te sparren over mijn ontwikkeling. Nu is Stan mijn People Manager, waar ik ook erg blij mee ben! We hebben goede gesprekken en het hoeft niet altijd over werk te gaan. Deze afwisseling is fijn. Stan probeert mij continu uit te dagen en zijn adviezen vind ik een toegevoegde waarde hebben. Kritisch doorvragen, waardoor je zelf weer gaat nadenken. Eén van de gesprekken ging bijvoorbeeld over de balans tussen thuiswerken en het verdelen van mijn energielevel. Hoe zorg je voor een goede werkdag en daarnaast voor genoeg energie om leuke dingen te doen.

Verder spreken we veel over persoonlijke doelen. Op dit moment heeft het behalen van mijn opleiding de hoogste prioriteit. Binnen mijn huidige werkzaamheden zou ik toch wel meer initiatief kunnen nemen om wat extra te doen. Als ik mogelijkheden zie, moet ik dat aangeven en naar mezelf toetrekken. Zelf wil ik graag de analyse kant opgaan, want ik denk dat daar mijn kracht ligt. Dat is toch wel een rol die een beetje op zichzelf is en toch wel mijn ambitie op korte termijn heeft.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Op dit moment werk ik als Data Analist bij de Rabobank. Ik zit nu op een project en dat heet data remediation. Dat gaat over datakwaliteit van een dataset. Waar wij mee bezig zijn is data controleren, opschonen en corrigeren. De scope van het project zijn dossiers binnen de bank die gericht zijn op Bijzonder Beheer periodes. Wij zien dat er volgens bepaalde systeemchecks, verdachte of vermoedelijke foute elementen zitten in de dataset. Dit moet gecorrigeerd worden aan de hand van documenten die in het verleden zijn opgeslagen.

Samen met data analisten en procesmanagers wordt dit opgepakt. Daarnaast heb je ook de data modellers, die zijn meer aan de ‘hardcore’ technische kant bezig met deze dataset. Zij hebben deze data nodig om een bepaalde risicomodel af te richten. Zij krijgen onze input mee om dat model beter te maken. Aan het eind van de dag heeft zo’n bank daar meer profijt aan. Het model is accurater, een bank hoeft minder geld achter de hand te houden. Wij zitten wel heel erg aan de voorkant van het hele data gedeelte. Dit is de eerste keer dat ik meer met data bezig ben, bij mijn vorige opdracht was ik heel veel in de productie bezig. Daar zit wel beetje een lijn in. Dat werd mij ook verteld toen ik hier kwam dat het soms met pieken en dalen kan gaan.

“De Rabobank is een opdrachtgever waar veel doorgroeimogelijkheden zijn”

Wij moeten heel gestructureerd, heel gestandaardiseerd dingen oplossen. Daardoor zit er niet heel veel variatie in je werk. Er staan een aantal issues in de dataset op mijn naam en die ga ik oplossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan collaterals (zekerheden/onroerend goed) die dubbel staan opgevoerd. Zekerheden die in vermoedelijke combideals zijn verkocht of een verklaring zoeken waarom een bepaalde zekerheid voor een veel hogere prijs is verkocht dan de laatste waargenomen taxaties. Je maakt hierdoor dus wijzigingen in je dataset en die moet je dan weer onderbouwen vanuit je dossier. Dat is een beetje wat je de hele dag door doet. De koopsom kan verdacht overkomen en dan moet je het kadaster achterhalen.

1 à 2 dagen in de week werk ik op kantoor bij de Rabobank. Het is helemaal vrijblijvend, maar we hebben we één gezamenlijke werkdag per periode. Op eigen initiatief ga ik dan 1 à 2 keer per week naar de Rabobank. Daar zitten sowieso twee vaste collega’s. Dat is gezellig, beetje socializen. Kantoordagen maakt het werk leuker, dus waarom zou ik dan thuiswerken? Als ik afspraken heb kom ik naar het kantoor van Talent&Pro. De vrijheid vind ik fijn en bij dit werk is de afwisseling prettig.

Waar ben je in twee jaar tijd het meest trots op?

Dat ik nu bij een bank werk, had ik nooit gedacht. Als ik terugkijk naar mijn eerste banen, is dit echt een hele andere hoek. Nu heb je wel een soort beginstap om in de financiële sector te werken. Ik heb tijdens mijn eerste opdracht in het belteam bij ASR gezeten. Dat was echt pittig, dus daar ben ik wel het meest trots op. Het waren uitdagende opdrachten en vooral om deze telefonisch te behandelen. Deze werkzaamheden lagen buiten mijn comfortzone. Als je achteraf dan hoort dat je je werk goed doet, mag je daar trots op zijn!

Als je kijkt naar je sterke punten, hoe kan jij je onderscheiden van andere data analisten?

Dan kom je al snel bij analytische vaardigheden. Ik ben heel erg precies en gedetailleerd. Het stevig vastbijten in bepaalde dingen en dan denken; wat heb ik de afgelopen twee uur gedaan? Sommige collega’s denken dan, laat maar liggen. Ik wil ook snappen wat het idee erachter is. Iets zomaar loslaten kan ik niet. Ik wil het wel helemaal goed hebben.

 “Je krijgt bij House of Bèta veel opties om je te ontwikkelen. Als je er vol voor gaat, dan is veel mogelijk”

Als je weet welke kant je op wilt gaan, dan moet je dit aangeven. Zelf initiatief blijven tonen, dan ga je jezelf onderscheiden ten opzichte van de rest. Pas verder kijken als je ergens echt goed in bent. Geen halve projecten oppakken. Waar ik nu in mijn ontwikkeling zit, kan ik nog genoeg dingen leren.

 

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

GEÏNTERESSEERD IN EEN CARRIÈRE ALS DATA ANALIST?

“TIJDENS MIJN TRAINEESHIP BUSINESS IT HEB IK ONTDEKT HOE BINNEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES EN AFDELINGEN KLANTDATA EN BEDRIJFSPROCESSEN GEBRUIKT EN VERBETERD WORDEN.”

 

Deel dit blog