Guus Hoogenboom – Frontoffice Medewerker bij IVO Rechtspraak

Mathijs 17 november 2023
Leestijd

Guus wist al snel dat het volgen van een traineeship de ideale manier was om veel werkervaring op te doen. Met als doel om een opdracht te vinden als BI-analist of data-analist. Om bij zo’n opdracht te komen doet Guus zijn eerste werkervaring op bij IVO Rechtspraak. Guus neemt jullie mee in de start van zijn carrière!  

Hi Guus, zou je jezelf eens kunnen voorstellen?

Ik ben Guus, ben 23 jaar en woon hier in Utrecht. Ik woon in de binnenstad op de Voorstraat. Een toplocatie! Dat vind ik echt heerlijk. Het is een kwartiertje fietsen naar mijn opdracht bij IVO Rechtspraak en 10 minuten fietsen naar Talent&Pro. Om een beetje in beweging te blijven probeer ik naar de sportschool te gaan. Enkel en alleen de sportschool om fit te blijven. Dan zorg ik tenminste nog een beetje voor mezelf. Verder sport ik op dit moment niet heel veel. In combinatie met fulltime werken is de balans tussen vijf dagen werken en sporten ook iets lastiger. Ik ben nog een beetje zoekende wat ik leuk vind om wekelijks te doen.

Vroeger heb ik altijd gevoetbald en geschaatst. Het schaatsen heb ik een jaar of acht gedaan. Vooral de wedstrijden kreeg ik veel energie van. Ik focuste mij voornamelijk op de korte afstanden. De langste afstand die ik heb gereden is de 1500 meter. Het niveau waar ik op schaatste was goed voor mij. Als je voor een 5 of 10 kilometer wilt gaan, moet je de 1500 onder een bepaalde tijd rijden. Dat vraagt wel iets anders van je lichaam. Als je dan wat ouder wordt, is de motivatie ook lastiger en opgegeven moment heb ik de keuze gemaakt om ermee te stoppen.

Hoe is de start van je carrière gegaan?

Voordat ik bij House of Bèta terechtkwam heb ik de studie Management Toerisme in Breda gedaan. In eerste instantie heb ik gewerkt voor het bedrijf waar ik stage heb gelopen. Eerst parttime en later toch wat meer fulltime. Ik ben daar wel bezig geweest met data-analyse en dat vond ik erg interessant. Bij dit bedrijf was niet genoeg ruimte om hierin door te pakken. Uiteindelijk leek een traineeship de ideale manier kennis te maken binnen de data en it. Al snel kwam House of Bèta op mijn pad met het traineeship van data science.

Ondertussen ben ik begonnen met de cursus Excel en dat is nog veel basiskennis. Als ik dan om mij heen kijk wat collega’s allemaal in Excel kunnen, is er zeker nog veel in te leren. Je ziet grotere bedrijven toch wel met grotere programma’s werken. Als ik naar de andere programma’s kijk vind ik Power BI en SQL echt mooie programma’s en super interessant om mee te werken.

Ik vind het lekker om meters te maken. Ik heb SQL en Power BI nu al afgerond. Bij mijn opdrachtgever zitten nog twee enthousiaste consultants en zo motiveren we elkaar om zulke cursussen af te ronden.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

De opdracht waar ik nu zit is IVO Rechtspraak. Je begint op de klantenservice en ik werk op kantoor bij IVO Rechtspraak. Dat scheelt, je krijgt geen boze mensen. Intern hebben mensen vaak it-problemen en die behandel je. Dat kan echt van alles zijn. Of in Outlook een klein vinkje dat uitstaat of in Excel dat een formule niet werkt, dan moet je echt gaan puzzelen. Ze hebben natuurlijk heel veel eigen applicaties, want Rechtspraak heeft een beveiligde omgeving. Ze doen vrijwel alles met hun eigen programma’s. Daar moeten we ook wel eens mee werken. Dan krijgen we helaas niet echt de mogelijkheid om daarin te puzzelen of aan te passen. Dat is echt weggelegd voor andere afdelingen. Het is bellen, veel service desk meldingen of live chat. Je bent nog niet echt veel met data bezig, maar ik heb die ervaring ook nog niet. Ik zie deze opdracht echt als opstap voor een volgende opdracht met hopelijk iets meer data opdrachten.

“Om wat afleiding te hebben vind ik het lekker om te gamen. Ik speel best veel spellen.”

Waarin zie jij de toegevoegde waarde van een People Manager?

Toen ik begon was Tobias mijn People Manager. Echt een top kerel. Onze eerste bila duurde meer dan een uur. Je spreekt niet alleen over je ambitie en ontwikkelpunten, maar het draait echt even om jou als persoon. Fijn dat ze door zulke gesprekken jou echt leren kennen. In sommige situaties kunnen ze dan goed meedenken.

Verder is het erg laagdrempelig om ze een appje te sturen. Als het gaat om leuke updates of korte vragen, dan is een appje het makkelijkst. Korte vraag, snel antwoord en het is opgelost. Je hebt standaard om de zes weken een bila staan. Uiteindelijk draait het allemaal om jouw ontwikkeling en die verantwoordelijkheid ligt wel volledig bij jou. De People Manager stelt kritische vragen en houdt soms even de spiegel voor. Confronterend, maar uiteindelijk wel goed voor je.

Welke ontwikkelingen hoop je op korte termijn te realiseren?

Vanaf maart loop mijn opdracht af en dan hoop ik snel te kunnen doorstromen naar een volgende opdracht. Een nieuwe opdracht in de richting van data-analyse of data visualisatie zou ik ideaal vinden. Een beginnende opdracht voor nu is nog prima. Als ik in maart een nieuwe opdracht krijg, heb ik nog niet de juiste kennis om super geavanceerde opdrachten te kunnen doen. Uiteindelijk leer je toch het beste door het in de praktijk te oefenen. Stapsgewijs meer doen en zo mijn kennis als BI-analist of data-analist opschroeven.

En waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Waar ik trots op ben is dat ik SQL al heb afgerond. Dat vind ik wel echt een mooi prestatie. Uiteindelijk zijn dat de cursussen die je afgerond moet hebben om een volgende stap te zetten. Trots op mijn doorzettingsvermogen van de afgelopen periode. Deze mentaliteit moet ik vooral volhouden. Steeds meer cursussen afronden en zo in een korte tijd probeer ik veel af te ronden. Ik durf wel vragen te stellen en mijn mening te geven. Belangrijk als je een bepaalde kant op wil, dat je dan uitspreekt wat je wil. Binnen House of Bèta zijn ze op de hoogte van mijn wensen en dat komt mede door mijn openheid.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Heel veel werkervaring opgedaan binnen House of Bèta. Cursus na cursus volgen en ik zou mezelf een mooie adviseursfunctie geven. Andere mensen aansturen en zo richting een leidinggevende rol doorgroeien.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

GEÏNTERESSEERD IN EEN CARRIÈRE ALS DATA ANALIST?

“TIJDENS MIJN TRAINEESHIP BUSINESS IT HEB IK ONTDEKT HOE BINNEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES EN AFDELINGEN KLANTDATA EN BEDRIJFSPROCESSEN GEBRUIKT EN VERBETERD WORDEN.”

 

Deel dit blog