Gijs Gosselink: Data analist AZ in spe

Ysabelle Spanjer 12 mei 2023
Leestijd

Gijs Gosselink (26) studeerde Bewegingswetenschappen en wist na zijn studie zeker: ik word data analist in de sportwereld. Ideeën over het gebruik van data binnen de sport had hij zat. De tools en kennis om er iets mee te doen ontbraken. Daarom ging hij op zoek naar een traineeship. Een oud-studiegenoot droeg Gijs aan bij House of Bèta. Bijna een jaar aan ervaringen verder vertelt Gijs graag over zijn route naar een carrière als dataspecialist.

Gijs, waarom per se dataspecialist in de sportwereld?

Voetbal is mijn grootste hobby. Ik ben een hele fanatieke amateurvoetballer. Daarnaast tennis ik en doe ik aan hardlopen. Dat laatste het liefst bij goed weer natuurlijk. Een en een is twee. Als data analist in de sportwereld kan ik mijn passie en carrière mooi combineren. Klinkt logisch toch?

”Als data analist in de sportwereld kan ik mijn passie en carrière mooi combineren. Klinkt logisch toch?”

Hoe kwam je bij House of Bèta uit?

House of Bèta heeft een mooi referralprogramma. Als medewerker kun je dus een nieuwe collega aandragen. Daar krijg je dan een mooie bonus voor. Een oud-studiegenootje wist van mijn carrièrewensen en van het referralprogramma van House of Bèta. Hij doet hier zelf ook een traineeship en vond het leerzaam om bij verschillende opdrachtgevers ervaring op te doen. Hij heeft me toen aangedragen en na een aantal goede gesprekken besloot ik om ook te begonnen bij House of Bèta. Dat is ondertussen alweer een jaar geleden.

Kun je iets vertellen over je opdrachten?

Na de onboarding kon ik vrij snel beginnen bij pensioenuitvoerder PGGM. Daar heb ik negen maanden op opdracht gezeten. Ondertussen zit ik alweer bij mijn volgende opdrachtgever, Aegon, waar ik de rol van junior financial controller heb. Ik ben daar in een drukke periode gestart. Het eerste kwartaal was net voorbij, dan is het tijd om de financiële balans voor dat kwartaal op te maken en de cijfers te rapporteren. Ik hield me daarbij vooral bezig met de consolidatie van de kwartaalcijfers.

Consolideren van kwartaalcijfers, wat houdt dat in?

Grote verzekeraars bieden een heleboel verschillende verzekeringsproducten aan, bijvoorbeeld levensverzekeringen, schadeverzekeringen, hypotheken en verzekeringen binnen het banksegment. De financiële resultaten van de verschillende verzekeringstakken moeten allemaal samen gerapporteerd worden aan het bestuur en de aandeelhouders. Ik houd me bezig met het samenvoegen van die informatie. Aangezien ik geen financiële opleiding heb gehad was dit best spannend in het begin, maar ik merk dat mijn Excelkennis heel erg gewaardeerd wordt.

”Ik heb als starter nog niet veel werkervaring. Die wil ik in sneltreinvaart opdoen bij House of Bèta.”

Ik wil mij bij deze opdrachtgever wel echt focussen op data analyse en verder bouwen aan mijn hard skills. Ik heb als starter nog niet veel werkervaring. Die wil ik in sneltreinvaart opdoen bij House of Bèta.

Op welke prestaties in je traineeship ben je nu al heel trots?

Ik ben niet het type dat zichzelf graag schouderklopjes geeft, dus dat vind ik een moeilijke vraag. Ik haal wel voldoening uit mijn manier van werken. Ik werk graag slim, hard en efficiënt. Dat werpt zijn vruchten af. Ik heb op opdracht bijvoorbeeld al veel werkorders kunnen wegwerken van mensen die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Daarvoor moeten veel aanpassingen doorgevoerd worden in het systeem. Dat is best veel en precies werk. Ik heb het nodige achterstallige werk kunnen opschonen en de processen daaromheen aangepast. Daarmee help je een opdrachtgever enorm. Ik vind het fijn als ik van toegevoegde waarde kan zijn een organisatie.

”Ik heb het nodige achterstallige werk kunnen opschonen en de processen daaromheen aangepast. Daarmee help je een opdrachtgever enorm.”

Belangrijker nog, alles wat ik nu doe draagt bij aan het realiseren van dat ene doel: data analist binnen de sport worden. Ook de coaching van mijn People Manager en de positieve aanmoediging en bevestiging die ik van haar en collega’s bij mijn opdrachtgever ontvang helpen daarbij. Ik snap wel dat ik nog veel moet leren om dat data analist te worden. Dat wil en kan ik bij House of Bèta. Ik hoop nog veel opdrachtgevers van binnen te kunnen zien hier.

En dan, over vijf jaar als data analist langs de lijnen in de Eredivisie?

Over een paar jaar wil ik inderdaad data analist zijn. Wellicht bij een Nederlandse topclub. Ik ben geboren in Koedam, dat is een klein dorpje bij Alkmaar. Maar ik woon in Amsterdam. Dus een mooie datafunctie bij AZ of Ajax klinkt niet verkeerd. Maar ik weet ook dat House of Bèta en moederbedrijf Talent&Pro goede contacten hebben binnen de sportwereld, dankzij de samenwerkingen met organisaties zoals FC Utrecht en 3X3 Unites. Met hard werken en goed netwerken is alles mogelijk, dus wie weet.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

GEÏNTERESSEERD IN EEN CARRIÈRE ALS DATA SPECIALIST?

Treed dan in de voetsporen van HoB’ers als Gijs Gosselink en solliciteer op het traineeship Data Science!

Deel dit blog