Hoe zzp’er Maurice Meens succesvol de overstap maakte naar de IT

Maurice werkt als zzp'er samen met House of Bèta
Khalid Toufik 4 september 2023
Leestijd

Maurice Meens overziet als zzp’er en interim manager processen, programma’s en projecten op het snijvlak van business en IT. Ooit begonnen in de verzekeringen, vervolgde hij in 2016 zijn carrière als zelfstandige. Na opdrachten in de financiële sector breidde hij zijn activiteiten uit naar de tech-wereld, waar hij momenteel programma management officer ad interim is bij een Nederlandse producent van hoogwaardige chipmachines. Sinds 2019 werkt hij ook samen met House of Bèta, dat Maurice voorziet van opdrachten en advies als het gaat om de acquisitie en ontwikkeling van zijn loopbaan als zzp’er.

 

Wanneer is de samenwerking met House of Bèta gestart?

In 2016 ben ik begonnen als zelfstandige. Ik ben toen, na een studie Commercieel Management en een aantal jaren in de verzekeringen, in 2018 in contact gekomen met Redmore. Dat is natuurlijk het moederbedrijf van House of Bèta. Ik kon een hersteladviesproject doen op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bij een grote verzekeraar. Ik wilde me toen al verder ontwikkelen in een andere richting. Een waar ik tijdens mijn studie al sterk in geïnteresseerd was. Dat was de IT. Daarom werk ik sinds de oprichting ervan in 2019 ook samen met House of Bèta. Als detacheringsspecialist op het gebied van data en IT met veel kennis van de markt is House of Bèta echt van toegevoegde waarde voor mij als zzp’er.

“Als detacheringsspecialist op het gebied van data en IT met veel kennis van de markt is House of Bèta echt van toegevoegde waarde voor mij als zzp’er.”

Hoe zou je de samenwerking met House of Bèta omschrijven?

De samenwerking met House of Bèta is formeel wanneer het moet, informeel wanneer het kan. Dat laagdrempelige vind ik prettig. Daardoor ben ik sneller geneigd contact te leggen, ook als het niet direct om een commercieel belang gaat. Dat informele past ook beter bij de hedendaagse samenleving. Ik bedoel, wie komt er tegenwoordig nog volledig in pak en stropdas naar kantoor? Die gedachte zie ik ook terug bij House of Bèta. Verder staat het team er ook altijd voor open om vrijblijvend te sparren als ik advies nodig heb of vragen over de markt. Je bent voor House of Bèta meer dan alleen een potentiële inkomstenbron.

Wat is jouw specialisme binnen de data en IT?

Qua opleidingsachtergrond kom ik dus uit de commercie. Daar leerde je communiceren en een connectie maken met mensen. Die businesskant heeft mij altijd getrokken. Tegelijkertijd heb ik ook een sterke interesse in en affiniteit met IT. Die businesskant verbinden met de IT, dat is dan ook mijn kracht. Ik ben goed in het voeren van het gesprek met deze twee partijen die soms een volledig andere taal lijken te spreken. Daarbovenop komt dat ik het interessant vind om data te koppelen aan commercie en IT, bijvoorbeeld in het kader van structurering of automatisering. Gelukkig is er veel vraag naar deze kwaliteit. Dat biedt kansen voor mij.

Voor welke bedrijven ben je met name actief en wat zijn je wensen voor de toekomst?

Wat ik doe kun je in principe bij elk groot bedrijf doen. Want veel organisaties hebben wel een uitdaging in het afstemmen van de zakelijke behoefte en formuleren van bijpassende IT requirements. Je kunt daarbij denken aan automatisering, data management en legacy-systemen die uitgefaseerd moeten worden en nieuwe IT-structuren die daarvoor ontworpen en geïmplementeerd moeten worden. Dat is in een notendop mijn core business. Vanuit die gedachte kan ik op veel plekken aan de slag. Wel denk ik dat het voor mij als ondernemer belangrijk is om focus aan te brengen in mijn dienstverlening.

In mijn keuze voor opdrachtgevers kijk ik daarom ook naar een aantal andere aspecten. Ik houd ervan als ik een zekere bewegingsvrijheid heb en kan helpen bij het aanbrengen van structuur binnen bestaande processen en het IT-landschap. Dan kom je vaak bij de grotere bedrijven en multinationals uit. Daar heerst vaak wel een zekere chaos welke ik juist kan waarderen en nodig heb, maar is er ook ruimte om snel door te pakken.

“Ik houd ervan als ik een zekere bewegingsvrijheid heb en kan helpen bij het aanbrengen van structuur binnen bestaande processen en het IT landschap.”

Binnen kleine bedrijven is vanzelfsprekend meer duidelijkheid en overzicht, dus daar ben ik minder nodig. Momenteel richt ik me op de financials en techbedrijven. In de toekomst wil ik de energiesector en wellicht de overheid eens gaan verkennen.

Kun je iets vertellen over je huidige opdracht als zelfstandige?

Momenteel word ik ingehuurd door een groot Nederlands techbedrijf. Binnen die organisatie mag ik mijn bijdrage leveren in het ontwerpen van een toepassing voor de eindgebruiker. Die onderneming groeit zo ontzettend hard. Meestal gaat deze groei gepaard met toenemende chaos en sneuvelt de structuur als eerste. Met mijn ervaring in het aanbrengen van structuur, alignen van stakeholders en succesvol implementeren van applicaties ben ik van toegevoegde waarde voor zo’n snelgroeiend bedrijf.

Wat is je mooiste ervaring geweest als zelfstandige in samenwerking met House of Beta?

Dan moet ik mijn laatste opdracht noemen. Ik mocht bij een grote bank een nieuwe IT-infrastructuur ontwerpen. Simpel gezegd was de opgave: ontwerp een applicatie waarin de mogelijkheden van verschillende bestaande legacy-systemen terugkomen. Dit omvatte de vervanging van verschillende losse systemen – bijvoorbeeld voor klantcontact, data, en relatiemanagement – door een centraal systeem dat al die verschillende functionaliteiten biedt.

Belangrijk bij dit soort implementaties is dat je tijdig de juiste partijen bij elkaar brengt. SME’s (subject matter experts, red.), eindgebruikers, maar ook het strategisch kader. Want de directie en de afdeling Compliance tevreden stemmen betekent niet dat je automatisch een werkbaar systeem voor de eindgebruiker hebt. Daarom ben ik een voorstander van beginnen bij die eindgebruiker, niet bij de beslissers. En communicatie is heel belangrijk: blijf je inzichten en ideeën constant valideren bij de verschillende stakeholders. Het risico van misalignment mag je niet onderschatten.

Wat deze opdracht extra mooi maakte is de twijfel die er in 2016 bestond in mijn omgeving toen ik de overstap naar de IT wilde maken. Samen met House of Bèta kan ik nu trots terugkijken: het is me gelukt.

Wat vind je fijn aan het leven als zelfstandige?

Werken als zelfstandige geeft me richtingsvrijheid. Ik kan beslissingen nemen die ik op dat moment zelf het meest waardevol acht voor mijn carrière en onderneming. Tegelijkertijd is dat ook een uitdaging. Je hebt geen manager, die als stok achter de deur fungeert. Maar als je de discipline hebt om je eigen ontwikkeling en groei te realiseren, dan heb je veel profijt van het ondernemerschap. Op dit moment ben ik daarom, vanuit mijn eigen bedrijf, naast mijn opdracht bezig met een MBA (Master of Business Administration, red.), gericht op Business & IT. Hiermee investeer ik in en verstevig ik mijn positie in de markt en hetgeen ik kan bieden aan opdrachtgevers.

“Ik lever meerwaarde waar het op dat moment nodig is, en als die geleverd is ga ik door naar het volgende.”

Toen de digitalisering om me heen op stoom raakte, wist ik: mijn werkzaamheden in de verzekeringen worden straks als eerste geautomatiseerd. In die automatisering zag ik kansen en perspectief. Ik heb toen uitgebreid gespard met mijn contacten binnen House of Bèta, tot ik de juiste handvatten had om als zelfstandige die stap naar de IT te zetten. Ik geniet nog elke dag van de uitdaging en afwisseling die ik nu ervaar. Ik lever meerwaarde waar het op dat moment nodig is, en als die geleverd is ga ik door naar het volgende.

Heb je nog handige tips voor andere zzp’ers in ons netwerk?

De beste tip die ik kan geven is: zorg voor een rode draad in je opdrachten-portfolio en wees kritisch in de klussen die je aanneemt. Mijn ervaring is dat opdrachtgevers die focus meestal wel kunnen waarderen. Probeer niet alles te doen. Ook moet je jouw onderscheidend vermogen altijd in een elevator pitch van 35 seconden aan ze kunnen overbrengen. Zorg ook dat je een uitdieping gereed hebt en klaar bent voor de vervolgvraag.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

Wil jij ook werken in de wereld van IT?

“TIJDENS MIJN TRAINEESHIP BUSINESS IT HEB IK ONTDEKT HOE BINNEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES EN AFDELINGEN KLANTDATA EN BEDRIJFSPROCESSEN GEBRUIKT EN VERBETERD WORDEN.”

 

Deel dit blog